Gisteravond hebben we een informatieavond gehouden in de Tuinkamer van het Paradijsvogelbosje. Samen met Anne-Marie Tholen hebben we een oproep geplaatst voor een gezamenlijke bestelling voor de Boomplantactie van de Stichting Heg en Landschap voor initiatieven in Oosterwold. Het is zinvol om dit gezamenlijk te doen, omdat we daarmee kunnen regelen dat het plantgoed hier in Oosterwold wordt afgeleverd. Bovendien hebben we gezamenlijk een sterker verhaal waarom het planten van inheemse bomen en struiken bijdraagt aan een mooier landschap. En bovendien aan een leuke samenwerking.

De animo was veel groter dan we van tevoren verwachten. Dus gisteren kwamen bijna vijfig mensen op bezoek. Van tevoren hebben we iedereen gevraagd zoveel mogelijk met de fiets te komen of te carpoolen, en een klapstoeltje mee te nemen, want zoveel stoelen hebben we niet.

Boomplantactie700Eerst moesten we de Tuinkamer leegvegen. We zitten immers nog midden in de bouw, dus grote stapels hout verplaatsen, en vegen en stofzuigen.

Dan koffie en thee zetten en koekjes erbij. Zodra de mensen binnenkomen ontstaat meteen een leuke informele sfeer. Het is immers van en voor en door Oosterwolders en de uitwisseling begint meteen.
Anne-Marie heeft een mooie Powerpoint presentatie gemaakt met plaatjes van alle soorten gerangschikt naar kenmerken, zoals geschiktheid voor kleigrond, brandhout, bijen, vlinders, eetbare planten, besdragers. Die presentatie draait waar iedereen binnenkomt.

Boomplantactie703Anne-Marie opent de avond. Daarna lichten we de Boomplantactie toe, en wat de Heg en Landschap van ons verwacht.

Boomplantactie697Over het assortiment en hoeveel je kunt planten lichten we ook toe met bijdragen van Floris Moolenbeek en Marjolijn Adriaanse.

Boomplantactie704Bosplantsoen is de benaming van relatief jong plantgoed, dat door de kweker direct uit de grond wordt gehaald en zonder pot, dus met losse wortels, samengebonden in bundels van 25 stuks wordt aangeboden, tegen een lage prijs. Met de sponsoring van Yves Rocher kan Heg en Landschap deze kosten nog eens halveren, zodat dit plantgoed voor iedereen beschikbaar wordt gemaakt.

Boomplantactie706Omdat niet iedereen 25 stuks wil van één soort, organiseren we een uitruil mogelijkheid via de Facebook groep Marktplaats Oosterwold. Of eigenlijk organiseren de initiatiefnemers die uitruil dus zelf. Dat scheelt ons in de coördinatie en vooral in het uitleveren enorm veel werk.

Tenslotte bespreken we wat er komt kijken bij het planten, zoals inkuilen, het al dan niet mengen en verrijken van de grond om de plantgaten te vullen.

BoomplantactiePan3Voor de levering van het plantgoed mikken we op een levering medio in December en begin Februari. December gaat alleen door als er voldoende tijdige bestellingen zijn met die voorkeursdatum.

Komende week sturen we een verslag met aanvullende informatie aan allen die zich hebben aangemeld. En daarbij een aanmeld- en bestelformulier.

Als iedereen die zich aangemeld heeft de bestelling instuurt, en dat zijn er meer dan er gisteren aanwezig waren, dan wordt het nog een aardige operatie.

We zijn benieuwd.

 

primi sui motori con e-max.it