Vanmiddag is de Deltacommissaris Wim Kuijken op bezoek geweest samen met de Dijkgraaf Hetty Klavers, gedeputeerde Jaap Lodders en medewerkers van de provincie en het Waterschap Zuiderzeeland. Tot we een paar weken geleden benaderd werden, wist ik niet dat er een Deltacommissaris bestond. Deze is aangesteld door het rijk om het zogenaamde Deltaprogramma uit te voeren. Dat is de voortzetting van het ooit revolutionaire Deltaplan om overstroming na de watersnoodramp voor eens en altijd te voorkomen.
DeltaCommissaris780Dat Deltaprogramma gaat niet alleen over waterveiligheid, maar ook over hoe we het zoetwater van goede kwaliteit houden. En het nieuwste onderdeel heet Ruimtelijke adaptatie, en gaat over hoe we in de toekomst het beste kunnen omgaan met wateroverlast of droogte, en welke aanpassingen daarbij nodig zijn in iedere regio.
DeltaCommissaris781Daarvoor kwam de Deltacommissaris Wim Kuijken dus naar Flevoland, en is er een gesprek met een aantal initiatiefnemers uit Oosterwold opgenomen in het strakke dagprogramma. Vanuit Oosterwold waren Jacqueline, Melanie, Wiebren, Jennifer, Marjon en ik als gesprekspartner aanwezig.

DeltaCommissaris783We hebben dus de tuinkamer weer schoongeveegd (het blijft een huis in aanbouw) en tafels klaargezet met koffie en thee. De organisator vanuit de provincie had een lunch geregeld bij Pizza en zo, dus daar hoefde ik gelukkig niets aan te doen, behalve mij tafel leegruimen.

DeltaCommissaris787

 

DeltaCommissaris789

 

DeltaCommissaris796

 

Er zijn terloops een aantal onderwerpen de revue gepasseerd die raken aan watermanagement en hoe we hier in Oosterwold proberen de zaken van de grond te krijgen.

Op welk vloerpeil moet of mag je nu bouwen, en wat zijn nu de steekhoudende argumenten om lager of hoger te gaan bouwen?

  • afstemming met het waterschap, verenigingen en initiatieven bij het schoonhouden van sloten en het repareren van duikers is soms nog zoeken.
  • Als de bodem in Oosterwold nog gaat zakken, wat gaat er dan gebeuren met het bemalingsniveau?
  • Als initiatiefnemers zelf alles moeten regelen, is ook specifieke DeltaCommissaris800informatieuitwisseling nodig tussen alle partijen. Bijvoorbeeld als nutsbedrijven een leiding aanleggen, en daarbij een drainagebuis moeten kruisen.
  • Als sommige initiatiefnemers een terp rond hun huis gaan bouwen, krijgen de buren dan geen wateroverlast?
  • Als het in de zomer droog is, hebben initiatiefnemers geen waterkanon om hun land te besproeien.

Er zijn meer vragen gesteld en aandachtspunten benoemd dan oplossingen aangedragen. Maar dat was te verwachten.

DeltaCommissaris805Het is altijd afwachten wat zo'n Deltacommissaris meeneemt uit overleg, en wat er in het grote plan Ruimtelijke Adaptatie terechtkomt. Maar ik denk dat zo'n gesprek wel bijdraagt aan het begrip voor de bijzondere situatie die wij in Oosterwold hebben, en waarvoor we ook in de toekomst in samenwerking met andere partijen onze verantwoordelijkheid willen nemen.
Na het kringgesprek is er maar kort gelegenheid om een lunch met soep en broodjes te eten. Gelukkig kan dan het geprek nog informeel worden voortgezet.

Stipt om kwart over een stapte het gezelschap weer in voor een overleg over de Floriade.
De Deltacommissaris heeft ook een eigen website met een filmpje waarin hij zelf het Deltaprogramma toelicht. www.deltacommissaris.nl.
Er is ook een filmpje over Ruimtelijke adaptatie. En het bericht van het bezoek aan Flevoland staat ook al op de website van de Deltacommissaris.  DeltaCommissaris793Hè, zijn ze sneller dan ik :-)

DeltaCommissaris803

primi sui motori con e-max.it