stucwerk 100729641We proberen het afbouwen van onze grote woning grotendeels zelf te doen. Maar we kunnen niet alles zelf. Dat geldt zeker ook voor het stucen van de muren rondom de kachel. Dat is zo'n beetje het hart van de woonkamer. De schoorsteen hebben we met metalstud en brandwerende platen (Promatect) opgetrokken, en dat sluit aan op de houtskeletbouw binnenwand en het deurkozijn naar het halletje richting WC en slaapkamer.

stucwerk 104917234stucwerk 100928302stucwerk 130708

 

 

Rondom de kachel willen we de wand uiteraard niet met hout afwerken, maar met stucwerk.

Daarvoor hebben we Dino met een maat uitgenodigd, die afgelopen zaterdag deze klus heeft opgepakt. Dat gaat niet alleen over het stucwerk, maar vooral ook over de voorbereiding: insmeren met hechtmiddel (in vieze kleurtjes die een beetje doen denken aan jodium waarmee je been wordt ingesmeerd voordat de chirurg je te lijf gaat). stucwerk 175837Gaas over alle oneffenheden, alsof je wordt ingezwachteld. En versteviging met hoeklijnen, zodat de hoek en randen rondom de kachel stevig blijven.

Vervolgens wordt het gips aangebracht in een flinke laag. Dat is zo gebeurd, maar dan begint het afsmeren, waardoor het helemaal glad wordt. Dat moest wel vier gedaan worden met een spons en spachtelmes.

Wat een verschil als je anderhalf uur bent weggeweest! Grappig dat het stucwerk over het hout anders droogt en daardoor anders kleurt dan over de brandwerende plaat. Nu moet het eerst drogen (een dag per millimeter, dus een klein weekje), voordat we kunnen schilderen en de kachel weer aan kan.

Toch weer een klein mijlpaaltje.

 

 

primi sui motori con e-max.it