Tegelen24We proberen de grote woning zo veel mogelijk zelf af te bouwen. Ik heb zelf nog lang gespeeld met de geachte om zelf de badkamers en WC te gaan tegelen, maar ik zag wel tegen de klus op, met name om alles mooi recht te krijgen. Het doemscenario dat je tien tegels tegelijk probeert recht te duwen en dat ze dan een voor een van de wand af komen zeilen kan dan als een nachtmerrie gedachte oppoppen.

En eerlijk gezegd, het bouwproces vraagt ook wel om een versnelling. Dus zocht ik een tegelzetter uit de omgeving. We vonden Menno en hebben afgesproken dat hij op uurtarief aan het werk zou gaan. Hij is twee weken geleden begonnen. Hij verwachtte nog dat de klus in een paar dagen geklaard zou zijn. Maar ja, bij ons huis is alles scheef, en de muren zijn behoorlijk hoog. Uiteindelijk is Menno nog ruim zeven dagen bezig geweest. Scheve muren betekent, dat alle tegels op een andere maat schuin gezaagd moeten worden. En er Tegelen 170536105lopen metalen profielen langs het dak, waar de tegels omheen moeten worden geplakt. Dat is bepaald een puzzelwerkje.

Mooi is dat de tegels gezet zijn met een een heel dun kruisje, waardoor de voegen ook smal zijn. We hadden nog enig meningsverschil over de kleur van de voeg, maar we hebben toch voor wit gekozen. Tenslotte zijn alle overgangen tussen de tegels en de vloer, wanden en dakplaten gekit, Tegelen17zodat alles waterdicht is.

Als Menno klaar is met de klus, kunnen wij na het drogen van het voegsel de tegels gaan schoonvegen, en ..... kranen ophangen.

Dat lijkt een simpel klusje, maar simpele klusjes zijn bij mij soms toch ingewikkeld. Ten eerste moet je de druk van het water halen, en als je dan de afdichtdoppen eraf haalt, dan stroomt het resterende water eerst uit de leiding. En als je een boiler van 120 liter hebt, dan is dat een flinke stroom water.

En hoe ver moet je de S-bochten in de muur draaien, zodat ze precies passen met de rozetten en de kraan past? Dat betekent bij mij dus twee keer proberen, en de derde keer, dan zit het!Tegelen09

En dan de douche-stangen nog. Dat leek ingewikkeld, maar gelukkig bleek dat goed genoeg voorbereid. Ik had namelijk al eens door een waterleiding heen geboord, en dat wilde ik niet herhalen. Op de plek van de douchestangen heb ik achter de cementtegels een extra multiplex-plaat geschroefd, waarin we de schroeven voor de douche-stang kunnen vastschroeven.

We kunnen douchen! Weer een stap dichter bij een bewoonbaar huis.Tegelen64

Tegelen 3450

 

primi sui motori con e-max.it