Afgelopen dagen hebben we onze aandacht verdeeld tussen de tuin en de bouw van een fietsenschuurtje.

In de moestuin moet nu alles gezaaid worden. Kwetsbare planten hebben we in een lage kas gezaaid, en erwten, bonen en peulen uiteraard in de volle grond.

Maar in de rest van de kavel zijn we vooral bezig met distels trekken. Want die Akkerdistels komen met duizenden tegelijk op, en ze worden zo groot dat ze de andere planten verdringen. Gelukkig beginnen de bomen en struiken nu goed te groeien, dus op sommige plekken zoals op de 'rand' achter de grote woning kan je al een beetje verdwalen. Het zoekplaatje met Marie-José moge dat duidelijk maken.

20180513 143605We willen een fietsenschuurtje achter de grote woning zetten. Dat stond al in het ontwerp. Maar we hebben lang gedubt hoe we het zouden maken en met welk materiaal. Omdat het schuurtje grotendeels in de aardwal komt te liggen moet het wel robuust zijn. Maar liefst ook niet te duur.

20180513 162352Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een betonnen schutting, waarop we later een dak gaan zetten, en met een deur maken we het schuurtje toegankelijk aan de voorkant. Dus hebben we betonnen palen en planken besteld. De leverancier was zo vriendelijk om met zijn 'Kooiaap' tot de hoek van het huis af te te leveren. Dus dan hoeven we maar een meter of 15 te verplaatsen. Maar als zo'n paal van 280 cm lang dan zo'n honderd kilo blijkt te wegen, moet je toch listen verzinnen, om ze bij het schuurtje in aanbouw te krijgen. Helemaal tillen is niet te doen, dus aan één kant tillen en draaien.

20180513 162354

20180513 162357uitsnedeVan tevoren maak ik een diepe kuil voor de paal. Eerst met de spade en daarna met de grondboor. Als het gat diep genoeg is kantel ik de paal erin. Maar één keer erin krijg je hem er niet meer uit. Het gewicht plus de kleefkracht van de klei maakt het onhanteerbaar. Vandaar dat uiteindelijk de palen niet helemaal gelijke hoogte hebben gekregen. Dus ik moet ze waarschijnlijk nog afslijpen. Het lastigste is dat de palen precies op de juiste afstand van elkaar moeten staan zodat de planken precies in de sleuven passen. Die planken wegen ook wel zo'n 40 kilo, dus het is nogal een workout om ze op z'n plek te krijgen.

Uiteindelijk staat de betonnen schutting. Nu kunnen we het hout voor het dak en de gevel en deur berekenen. Wordt vervolgd dus.

 

20180513 162403

 

 

IMG 20180513 171545724

primi sui motori con e-max.it