vruchtsnoei 0290Deze week kregen we een nieuwsbrief van Fruittuin.com. Bij Fruittuin hebben we de meeste van onze vruchtbomen twee jaar geleden besteld, daarom krijgen we nog steeds een nieuwsbrief.

vruchtsnoei 0293

Fruittuin waarschuwde dat dit jaar veel fruitbomen en vooral appels dit jaar door omstandigheden veel vrucht maken. Als bomen veel vrucht maken, groeien ze relatief weinig en als ze heel veel vrucht maken kunnen ze zich ook "dood"groeien. Alle kracht gaat namelijk naar de vruchten. Bovendien kunnen de takken dat vaak nog neit dragen.

vruchtsnoei 0305

Fruittuin stuurde een heel heldere instructie mee, die ik hieronder (met bronvermelding) letterlijk overneem.

vruchtsnoei 0341

Wij hebben woensdag met z'n tweetjes alle fruitbomen van dichtbij bekeken. Zijn er teveel vruchten dan hebben we die weggehaald. Is wat vormsnoei nodig, dan hebben we dat ook gedaan. Best een klus als je tussen de veertig en vijftig fruitbomen hebt. Maar ook leuk! De bomen hebben zo'n verschillende vorm, opbouw en groeisnelheid. Dat is best leuk om eens intensief naar te kijken.

En dan zijn we best een beetje trots op hoe het er nu al uitziet! (onder de foto: tekst uit de nieuwsbrief van Fruittuin)

 vruchtsnoeiPan2

 

NIEUWSBRIEF FRUITTUIN.COM

Door de zeer goeie bestuiving dit jaar, hangen aan veel fruitbomen te veel vruchten. Als er te veel vruchten aan de fruitboom hangen, worden ze vaak minder lekker en vallen ze er te vroeg af. Ook groeit de boom niet voldoende meer en raakt uitgeput. Er kunnen zelfs takken uitknappen door het  gewicht. De boom zal waarschijnlijk ook een jaar geen vruchten meer geven (beurtjaren). De oplossing hiervoor is het “dunnen” van de vruchten: het weghalen van een aantal vruchten. Daarvoor is het nu de juiste tijd.

Het uitdunnen van de vruchten van fruitbomen

U wilt een zo groot mogelijke opbrengst van uw fruitbomen en dan is het natuurlijk bijna niet te begrijpen dat iemand beweert, dat het beter is om het aantal vruchten aan de boom te verminderen. Maar juist om een zo groot mogelijke opbrengst te kúnnen krijgen is het heel belangrijk om op tijd te "dunnen".

Als u uitdunt worden de vruchten groter en smaakvoller en zal de boom elk jaar vruchten geven!

Advies: ongeveer per 10 cm 1 vrucht.

Afbeelding vóór het dunnen 

Wat moet weg  (zie foto hier onder)

 

X1 is de dikste met een vaak wat kortere en dikkere steel

x2 moeten weg

x3 moet weg als de 1na dikste goed is en als de boom op normale en lichte grond staat

x3 mag blijven als het al een oudere boom is en op zeer goede grond staat

Bij nog jonge bomen is het aan te raden om maar per handbreedte 1 appel te laten zitten.

Je krijgt dan wat grotere appels die beter uitrijpen.

Afbeelding na het dunnen

Let op: Voor peren en nashiperen geldt hetzelfde.

Kersen, kweeperen en mispels hoeven normaal niet gedund te worden.

bron: nieuwbrief van Fruittuin.com

 

primi sui motori con e-max.it