Met Daphne volg ik samen de Drachtplantencursus van de Bijenvereniging. Daphne is imker en woont aan het einde van de straat. Buurvrouw dus, en omdat mijn andere buurvrouw Marjon ook imker is geworden, zaten ze vanmiddag samen te kijken welke bloemen er bloeien in de wijk. Daphne heeft een nieuwe hobby opgepakt:

DaphnePollen04DaphnePollen06Stuifmeelpollen onderzoeken. Daarvoor brengt ze stuifmeel van een bloem op een glaasje. Dat wordt gefixeerd met opgewarmde gekleurde glycerine en daarna met een heel dun glaasje afgesloten. Die preparaten kan je onder de microscoop bekijken. En de ultieme stap is om later in de honing de pollen te kunnen terugvinden en dus te bepalen uit welke bloemen de bijen hun honing hebben gehaald.

DaphnePollen08Om te onthouden welk preparaat bij welke bloem hoort, fotografeert Daphne de bloem DaphnePollen07en krijgen alle preparaten een code. Je kan goed merken dat Daphne een laboratorium achtergrond heeft.

Preparaten maken, pipeteren, ordenen, het gaat met routine.

Buurvrouw Marjon heeft uit haar tuin nog wat andere bloemen verzameld, zodat de verzameling weer met meer dan 20 preparaten van verschillende bloemen is uitgebreid.

En dan blijven er nog genoeg bloemen over voor een volgend bezoek. Maar een wolkbreuk dreigt, en DaphnePollen09dus wordt de expeditie onderbroken.

Wordt vervolgd dus, hopelijk met wat mooie microscoop foto's.

DaphnePollen11

DaphnePollen12

 

primi sui motori con e-max.it