DSC 0368uitsnede

Gisteren had de nieuwe flevolandse afdeling van de organisatie VELT een workshop onder leiding van Marc Siepman georganiseerd in de Tuinkamer en de tuin van het Paradijsvogelbosje. De Vereniging voor ecologisch leven en tuinieren is oorspronkelijk een Belgische organisatie die inmiddels ook in Nederland heel actief is. Sinds kort is er ook een Flevolandse afdeling van de vereniging: Flevovelt. Franka Steekelenburg en An van Elst organiseerden de bijeenkomst. Daarbij gebruiken ze onze tuinkamer en... voor de praktijk onze tuin.

DSC 0365

Franka vertelt als organiserende partij over de nieuw opgerichte afdeling van VELT in Flevoland. Voor €30 wordt je lid en maak je gebruik van de kortingen voor leden. Kijk op hun website voor de activiteiten of zoek ze even op op de manifestatie "Oosterwold ontkiemt".

Marc Siepman is voor de gelegenheid uit Deventer gekomen. Composteren kun je leren is één van zijn workshops. Meer kun je lezen op zijn webpagina: marcsiepman.nl.

DSC 0366uitsnede

Voor de gelegenheid hebben we (van stucloper - hihi) een projectiescherm georganiseerd. De klapstoeltjes die we voor groepen hebben doen goed dienst!

Marc vertelt een interessant verhaal over hoe je goed compost kunt maken. In welke verhoudingen je het materiaal moet mengen, wat wel goed is en wat minder. Her en der ontstaan discussies over wat wel te wieden en wat niet. Maar bovenal vertelt hij over de verschillende manieren van composteren, wat voor en nadelen zijn en hoe te kiezen.

Uitendelijk is de belangrijkste les: als het er goed uitziet en goed ruikt is het ook meestal goed.

DSC 0370 En dan is het om één uur tijd voor een potluck. Iedereen heeft iets te eten meegebracht en dat peuzelen we gezamenlijk lekker op. Ik zag twee quiches, paprika met hummus, tonijnsalade, brood, kaas en een quinoa salade. Lekker ook nog wat vers geplukte aardbeien. DSC 0372

Louis van de stichting VELT komt met een uitstalling aan boeken die mensen in de lunch van de vereniging kunnen kopen.

DSC 0378Ondertussen lunchen we binnen en buiten. Lekker ongeregeld.

DSC 0373

DSC 0382

En dan gaan we lekker naar buiten. Het is heerlijk weer en composteren is toch een verhaal van doen. Wij hebben op onze kavel 6 "composthopen". Inmiddels weet ik dat we niet veel meer deden dan het verzamenen van wat uit de tuin "over" of gewied was. Dus dat was best een beetje spannend. Wat gaat Marc daarvan vinden. En dan blijken we het nog niet zo onaardig te hebben gedaan, maar kan het natuurlijk altijd beter.DSC 0389uitsnede

Onze grasberg houden we apart van andere compost, omdat hier veel zaden in zitten. Dat is niet erg als je weet waar deze compost terecht komt.

DSC 0391

 

 

 

 

DSC 0397

 

DSC 0396

Als je zo blij kunt kijken als je over compost gaat, dan doe je het juiste werk toch?

En dan gaan we echt aan het werk in de boomgaard. Marc start, maar Niels neemt het stoer over. En Franka (en de andere deelnemers) duiken op de bijna rijpe compost. En dat levert heerlijke plaatjes op!

DSC 0399DSC 0404DSC 0404DSC 0409uitsnedeDSC 0411DSC 0417uitsnedeDSC 0427

DSC 0429DSC 0432DSC 0438DSC 0442DSC 0443DSC 0405

En dan moeten we natuurlijk nog even de filmer van de dag in het zonnetje zetten, die kosten nog moeite spaarde om voor Marc opnamen van de workshop te maken. De film komt op de website van Styn Swinkels permades.nl. Als de film klaar is komen we daar zeker op terug.

's Avonds op facebook waren al de positieve berichten over de cursus.

Dank VELT voor het organiseren en het kiezen van onze locatie voor jullie workshop. Dank Marc Siepman voor een inspirerend verhaal!

primi sui motori con e-max.it