Vanochtend werden de materialen voor een Sedumdak voor ons fietsenschuurtje bezorgd. Hoewel ons fietsenschuurtje maar net acht vierkante meter dak heeft, is er toch aardig wat voor nodig om een sedumdak te maken.

Eerder heb ik het schuurtje al gebouwd en met boeidelen en EPDM folie een kuip gemaakt waar het Sedumdak in past. Voor op het schuurtje hebben we voor Sedum gekozen, omdat het schuurtje niet zo zwaar belast kan worden als het grote dak. Op het grote dak hebben we 12 kuub compost opgebracht en daarna kruiden ingezaaid. Dat zag er in de loop van de zomer best aardig uit, maar ik verwacht dat veel kruiden en bloemen éénjarig zijn, en ook een aantal de droogte niet hebben overleefd.

Sedumdak03Daarom hebben we ook voor het grote dak Sedum besteld. Omdat hier al planten staan, hebben we geen matten besteld, maar zogenaamde 'pluggen'. Dat zijn kleine plantjes, ieder in een apart bakje. Die kan je dus ieder apart planten. Als het goed is zijn het er duizend, dus dat worden dan rond de tien plantjes per vierkante meter. Dat is een klusje voor de komende dagen.

Sedumdak04Sedumdak05Sedumdak06Sedumdak07Op het fietsenschuurtje hebben we eerst een drainagemat gelegd, die bestaat uit plastic dopjes, die een deel van het water vasthouden en het overtollige water af laten vloeien. Daarna heb ik ruim een halve kuub substraat op het schuurtje gekieperd. Dat is een mengsel van lavasteen en bemeste tuingrond als ik het zo mag beoordelen. Het moet wel allemaal per emmer zo'n twee meter omhoog getild worden, dus ik heb er nog lamme handjes van.

Sedumdak08

Sedumdak 190148030De substraatlaag is zo'n zeven centimeter dik geworden. Daarop moesten de Sedummatten uitgerold worden. Die zijn ook aardig aan de maat qua gewicht, dus gelukkig kon ik de rollen samen met Marie-José op het dak tillen. Daarna konden ze op de plaats worden uitgerold en ingepast op het dak. Tenslotte heb ik de laatste rol in stukjes gesneden om de laatste reep te maken en een paar gaten in de matten te vullen. Sedumdak19

Sedumdak10

 

 

 

Sedumdak22Tenslotte ruimhartig met water besproeid, zeker omdat het hier in Oosterwold weer niet geregend heeft vandaag. We zijn reuzebenieuwd of het Sedum gaat aanslaan. Het was al donker toen het dak vol lag, dus de laatste foto is flink ingeflitst.

Nu de komende dagen de pluggen in het grote dak inplanten. Genoeg te doen.

primi sui motori con e-max.it