BijenVolken 0407Sinds een paar jaar hebben we bijenvolken op onze kavel van gastimker Marije en Dennis. Die voelen zich hier helemaal thuis, en groeien voorspoedig.

Het gaat sowieso goed moet de bijenpopulatie in Oosterwold. Met de imkercursus voor Oosterwolders neemt ook het aantal bijenvolken toe. Maar hoe komen zij aan hun nieuwe volken? Daar zorgen buurvrouw Marjon en haar drie zwermenvangers voor. De laatste tijd met het mooie weer komen er veel meldingen van bijenzwermen en hebben de zwermenvangers er hun handen vol aan.

BijenVolken 0388BijenVolken 0421Maar zo'n juist gevangen zwerm heeft niet meteen een definitieve plek en eigenaar. Daarom kwam Marjon met collega Bjorn vragen of wij wellicht tijdelijk plek konden bieden aan gevangen zwermen die nog tot rust moeten komen in hun nieuwe tijdelijke onderkomen, alvorens ze hun weg naar een definitieve plek en eigenaar kunnen vinden. Want de tuin van de Bijenvereniging was al overvol. En onze tuin biedt genoeg ruimte en bloemen om bijen te gast te krijgen.

BijenVolken 0409Zodoende kwam Bjorn deze week met een gevangen zwerm en hebben we een mooi plekje gevonden op het bankje in de Westelijke Boomgaard. Bjorn laat de bijeen eerst een nacht wennen in de vangkast, met een provisorisch dakje van golfplaat om de kast te beschermen tegen de regen. Hij komt de volgende BijenVolken 0415BijenVolken 0412dag terug om de bijen over te zetten in een andere kast die goed buiten kan staan in regen en zomerweer. Behalve een beschermkap is Bjorn uitgerust met blote handen en een shirt met korte mouwen, en het is bijzonder om hem in alle rust de bijen uit de vangkast in de nieuwe kast te zien vegen, met een zachte borstel. BijenVolken 0414Het lijkt alsof de bijen het allemaal gelaten over zich heen laten komen. Blijkbaar is de eerste noodzaak om bij de koningin te blijven en het volk bij elkaar te houden. Bjorn inspecteert alle ramen voordat ze in de nieuwe kast worden geplaatst.

Na de verhuizing stellen een flink aantal bijen zich op bij de vliegplank. Dan weten de overgebleven bijen ook de weg wel te vinden naar de kast. 

BijenVolken 0419

 

 

 

BijenVolken 0423

 

 

 

 

 

 

 

De volgende dag is het

BijenVolken 0427

weer raak en dit keer heeft Marjon een nieuwe zwerm gevangen.

Zo staan twee nieuwe kasten gebroederlijk naast elkaar.

Een soort opvangtehuis voor ontheemde bijen dus. Volgens mij kunnen ze het slechter treffen.

Mooi ook dat onze kavel zo een extra functie krijgt in samenwerking met de imkers.BijenVolken 0429

 

primi sui motori con e-max.it