Duindoorns 7605September en Oktober zijn de oogstmaanden. Dat hebben we veelvuldig gedaan, appels, peren, zelfs de drie amandelen hebben goede oogst opgeleverd.

Bijzonder voor ons is de oogst van duindoorns. Bij de inrichting van ons voedselbos hebben we bewust gekozen voor een aantal gewassen die bijzondere oogst opleveren die goed passen bij het voedselbos. En die bijzondere oogst biedt ook een mooie aanvulling op de reguliere oogst die je ook in de supermarkt kunt kopen. 

Duindoorns 7556Duindoorns 7554En ook was het een verrassing voor ons dat de duindoorns in de Oosterwoldse zeeklei uitgroeien tot forse struiken van meer dan drie meter hoog. Zeker dicht bij onze woning was dat eigenlijk niet helemaal de bedoeling. Maar de manier van oogsten van de duindoorn biedt uitkomst: om de imposante doorns een beetje te ontwijken zijn handschoenen, telescoop takkenschaar en accu-reciprookzaag onontbeerlijk. We zagen dus de uitgegroeide takken af tot snoeihoogte van zo'n anderhalve meter, en nemen de takken dan mee naar een tafel om ze vervolgens Duindoorns 7555in stukjes te knippen. Van de kleine takjes kunnen we de bessen er veel gemakkelijker afrissen.

Duindoorns 7604Een andere oplossing is om de hele takken met bessen in de vriezer te leggen, en de volgende dag te rissen. Het voordeel is dan dat de bessen hard bevroren zonder smet kunnen worden gerist. Maar onze vriezer is eigenlijk altijd te volg om deze takken kwijt te kunnen. Dus rissen we de bessen vers, en verwerken we ze meteen.

Dat gaat na het afspoelen eerst in een pan, en worden de bessen kort gekookt, tot de bessen stuk zijn. Dan kan de pulp door de roerzeef, waarbij de pitjes en een deel van de velletjes in de zeef achterblijven. 

Het snoeien van de duindoorns hebben we dit jaar gedaan met de stagiaires Finn en Senna. Duindoorns zijn tweehuizig. Dat betekent dat sommige planten vrouwelijk zijn en bessen dragen en de mannelijke planten wel voor bevruchting zorgen (vooral via de wind) maar uiteraard geen bessen dragen. Daarom hebben we nu voor de snoei de mannetjes en vrouwtjes apart gemerkt. Dan kunnen we daarmee ook in de toekomst beter rekening mee Duindoorns 7564houden bij het snoeien. Je kunt Duindoorns 7559ook meer vrouwtjes hebben tegenover de mannetjesplanten. 

Niet alle struiken dragen evenveel bes. Duindoorns zijn evidente zonneaanbidders. Hoe meer zon, hoe meer bessen. Er zijn er een paar die boordevol zitten met bessen. De takken lijken dan wel bijna op maaiskolven! Ook grappig om te zien dat er twee kleuren zijn, een licht-oranje en een donker-oranje variant, zoals je op deze foto kunt zien. Omdat het inheemse duindoorns zijn, is het toch verrassend dat er zulke verschillen zijn.

Duindoorns 7601Het rissen van de bessen heeft vooral Marie-José gedaan, met wat hulp van Marien, Finn en Senna. Daar zijn heel wat uurtjes in gaan zitten. En vervolgens het koken en zeven. Daarbij komt de losse inductieplaat goed van pas (tip). Marie-José houdt ook de hoeveelheid bij, en de teller staat op ruim 13 kilo duindoorns!

Het sap is rijk aan zuur en vitaminen, en kan heel goed worden toegevoegd aan jam en gelei. Duindoorns 7570Ook maakt Marie-José er likeur van, voegen we smaak toe aan appelmoes en stoofpeertjes, kweeperen en mispels. 

Bij de Brouwmarkt heeft Marie-José alle soorten potjes en flesjes gehaald, die vervolgens met mooie etiketjes zijn beplakt, op naam, datum en natuurlijk met onze naam en logo.EtiketDuindoorn

 

 

 

 

 

 Bedankt Senna en Finn voor jullie stage bijdrage!

Duindoorns 7714

  

 

 

 

Duindoorns 7568

 

 

 

primi sui motori con e-max.it