BoomplantAktie 8423Afgelopen vrijdag hebben we weer de Boomplantaktie Oosterwold georganiseerd. Uiteraard samen met Stichting Heg en Landschap die het plantgoed levert met subsidie / korting met dank aan de Yves Rocher Foundation.

In Oktober hebben we een digitale informatieavond gehouden, en vervolgens hebben zich 99 Oosterwolders gemeld om planten te bestellen. Eigenlijk waren het er nog meer, want veel mensen hebben ook gezamenlijke met hun buren een bestelling geplaatst. Daardoor kwamen we op het duizelingwekkende aantal van 35.000 boompjes dit jaar. Dat is uiteraard veel te veel om in één dag te sorteren en uit te geven. Daarom hadden we 11 december al de eerste lichting met 17.500 boompjes. En vrijdag dus de resterende 17.500 stuks.

BoomplantAktie 8424

De vrachtwagen kwam even na 7.30 's ochtends vroeg, terwijl het nog donker was. Het plantgoed is opgepakt op 7 Ferro's stalen rekken, en ingepakt in plastic. Minpuntje is dat onze aanhanger nu nog vol met plastic ligt. De vrachtwagenchauffeur kan met zijn kooiaap de Ferro's uit de vrachtwagen tillen en bij ons op de parkeerplaats zetten. Het plantgoed wordt vervolgens op de onderliggende pallet uit de Ferro's getild. Dan kunnen die Ferro's weer mee terug in de vrachtwagen.

BoomplantAktie 8427Gelukkig waren er vrijdag ook weer mensen die wilden meehelpen. We hebben wel regels bedacht zodat iedereen zo veilig mogelijk kan werken. Het is buiten, en iedereen kan zelfstandig taken uitvoeren, zodat je niet te dicht bij anderen hoeft te komen.

En wat hebben we een geluk, dat het prachtig winterweer is. Een lekker zonnetje en niet teveel wind. Wat wil je nog meer!

PanoramaBoomplantAktieBoomplantAktie 8428bDe eerste taak is om het plantgoed te sorteren op soort. Dat klinkt eenvoudig, maar de bossen met bosplantsoen liggen op elkaar gestapeld, en er is doorgaans maar één bos met een label eraan. Oppassen geblazen dus, en het uitsorteren doet Marien zelf, met hulp van twee of drie anderen: een die de bossen telt (ik kan niet bossen verplaatsen en tellen tegelijk) en anderen die de bossen in kruiwagens uitstallen langs de berm, op alfabet, van de A van Acer (esdoorn) tot de V van Viburnum / Gelderse Roos. De soorten met grote aantallen laten we liggen op de parkeerplaats, maar ook dan nog liggen de planten over honderd meter uitgespreid langs de berm.

BoomplantAktie 8429

Gelukkig klopt de bestelling deze keer vrij goed. Dus om halfBoomplantAktie 8441b elf kunnen we aan de koffie met koek omdat alle planten op soort klaar liggen. Daarna gaan we de bestellingen klaar leggen, per besteller dus. En dat zijn er deze keer 53, een record voor één dag. Om 11 uur komt er ook weer een nieuwe lichting helpers bij om bestellingen klaar te maken. Er zijn hele grote bestellingen met 1500 stuks, en ook mensen die vorig jaar al hebben besteld en nu nog een paar bosjes erbij willen. Zo lopen er de hele tijd helpers met kruiwagens bestellingen te rapen. Wij doen ook zoveel mogelijk mee met rapen.

BoomplantAktie 8436b

 

BoomplantAktie 8433 2

 

Vanaf 13.00 uur komen de eerste klanten om hun bestellingen op te halen. En de helpers nemen ook hun eigen bestelling mee naar huis.

We hebben langzaam aan ervaring opgedaan met een procedure. Marien controleert alle bestellingen samen met de klant, zodat we beiden weten dat de bestelling klopt. Eventuele afwijkingen kunnen we corrigeren of aftrekken van de rekening als er te weinig is. Helaas klopt het toch niet bij alle klanten. Vervelend, maar onvermijdelijk als je 17.500 boompjes van eigenaar verwisselt. Helaas ook een klein foutje van ons, met gevolgen voor een paar klanten: één bestelling was twee regels verschoven in de Excel. Daardoor kwamen we 75 hulstplantjes tekort. Helaas zullen een paar klanten een jaartje moeten wachten.

BoomplantAktie 8438En er was nog een afwijking: een besteller bleek buiten ons om dubbel geadministreerd, waardoor er 500 boompjes over waren. Daarom hebben we zaterdag op Marktplaats Oosterwold de restanten aangeboden. En binnen een half uur was alle uitverkocht. Wat werken de informatie verspreiding in Oosterwold toch fantastisch! En het is heel leuk als je nog een tiental Oosterwolders onverwachts blij kunt maken me extra plantgoed.

BoomplantAktie 8443BoomplantAktie 8442

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na zo'n Boomplantaktie zijn we allebei tamelijk gesloopt. Goed dat het dan ook weer voorbij is. Voor ons. Niet voor de bestellers: die kunnen nog dagen aan de slag om alles te planten. Succes gewenst ermee.

BoomplantAktie 8439We hebben ook nog een mijlpaal bereikt: als we alle bestellingen bij elkaar optellen, van de afgelopen 6 jaar, dan zijn we nu over de 100.000 boompjes heen! Oosterwold wordt steeds groener. En dan hebben we nog niet de honderden wilgen meegeteld die we de afgelopen jaren als staak van het wilgenknotten aan andere Oosterwolders hebben meegegeven om als nieuwe bomen in de grond te steken.

Als laatste willen we graag alle helpers bedanken: Janny, Harry, Will, Patricia, Elian, Wendy, Ragna, Michèle, Stanford, Durk. En ook alle bestellers die zelf hun bestelling hebben verzameld.

 

primi sui motori con e-max.it