Wilgenknotten 8468

Vandaag heb ik het grote winterproject: wilgenknotten afgerond. Het is ieder jaar bijzonder, omdat je iedere boom aankijkt en kiest hoe je de boom snoeit. Zo zie je ieder jaar de bomen ook verder groeien. Door de dikke, tweejarige takken weg te snoeien blijven de bomen in principe dezelfde maat, maar de stam en de knot wordt steeds dikker. Daardoor zijn er nu al een paar echt karakteristieke knotwilgen gegroeid. Ook heb ik dit jaar weer Wilgenknotten 8473een paar wilgen helemaal weggezaagd, waar ze een andere boom in de weg staan, zoals een beuk of berk. Er blijven er nog meer dan genoeg over. Ook in de winter zie je de verschillende soorten aan de kleur van de takken. Vooral de geel-oranje kleur van de Salix alba 'Chermesina' is nu heel mooi in de zon. Ook grauwe wilg, boswilg, geoorde wilg en amandelwilg zorgen voor de variatie. Ik kan bijna niet wachten totdat ze over een maandje of wat weer in bloei staan!

Vanwege Corona heb ik het meeste knotwerk alleen gedaan. In ieder geval het zagen. Dan ligt na een uurtje zagen het hele wandelpad vol met halve bomen. Want als de takken op de grond liggen lijken ze nog groter dan recht omhoog.

Die berg verschuift vervolgens naar de Wilgenknotten 8454parkeerplaats waar een berg ontstaat waar je niet meer omheen kunt.

Bij het schonen van de takken heb ik hulp gehad van een paar vrijwilligers die ook graag wilgen willen stekken. Zodoende hebben een paar honderd royale takken van zo'n vier meter lang een andere eigenaar gevonden. Donderdag heb ik de laatste 40 takken via Marktplaats aangeboden om te planten, en er was zoveel belangstelling, dat ik helaas een paar mensen heb moeten teleurstellen. Wel heel leuk dat al die honderden gesnoeide takken in Oosterwold een plekje vinden om uit te groeien tot nieuwe wilgen. Laten we Oosterwold groener maken!

Wilgenknotten 8466

Alle takken die niet geschikt zijn om te stekken gebruiken we op de kavel. De dikke stukken zaak ik in Wilgenknotten 8508stukken om volgend jaar in de Hout-CV kachel te branden. Dus was vanmiddag het houthok weer helemaal vol. Middelgrote takken versnipperen we om een paadje langs de vijver te bedekken. En de resterende takken en takjes gaan op de takkenril, die al een aardig formaat krijgt.

Deze week heb ik ook nog een pleidooi gestuurd naar de werkgroep / pilot Wilgenknotten 8457doorwaadbare zone om

Wilgenknotten 8480

meer bomen in de doorwaadbare zone te planten. Als het nodig is

 

moet de gemeente daarvoor maar een plaatselijke verordening maken. Oosterwold wordt alleen groen, als er veel bomen in de doorwaadbare zones komen. Uiteraard wel met wederzijdse instemming van betrokken buren, maar dat heb je toch ook nodig om een leuk wandelpad aan te leggen.

Als het goed is krijgen alle wilgen

Wilgenknotten 8507

nog een plekje voordat komende week de winter losbarst. En dan maar weer snel naar het voorjaar.Wilgenzagen 20210205 152523

Wilgenzagen 20210204 134057

   Wilgenzagen 20210205 165904

primi sui motori con e-max.it