M6159400

M6159399Afgelopen zaterdag 15 juni was er weer een Paradijsvogelpodium. Dat proberen we vier keer per jaar te organiseren als een laagdrempelig open podium voor Oosterwolders, kennissen, familie en wie maar zin heeft. Meestal lukt het ook drie keer per jaar om een mooie avond samen te stellen. Behalve een podium regelen we ook altijd een stevige kop soep en broodjes, en nemen gasten ook wat mee zodat er vanzelf een Potluck ontstaat. In de tussentijd wordt er gerepeteerd, dus het is een drukke planning, maar toch ook ontspannen. Na een aantal keren kunnen we de meeste taken op M6159408routine doen. Niet het repeteren natuurlijk. Dat blijft altijd spannend. Zeker als er wat experimentele zaken bij zitten zoals een combinatie van zang met toneel, of improviseren op een akkoordenschema, wat voor mij ook wat uit mijn comfortzone is.

M6159401Deze avond hebben zich vooral zangers ingeschreven, het werd dus een liederenavond. Maar wel met veel afwisseling in stijl, combinaties, bezetting, leeftijden. En omdat de spelers en zangers ook publiek zijn, hebben we ook een heel gemengd publiek. Er wordt nog wat gewisseld, dus het programma wordt tijdens het eten nog bijgesteld en uitgeprint.

Martin heeft foto's gemaakt. Fantastisch. omdat er altijd teveel foto's zijn heb ik ze maar gecombineerd in animted gifs.ParadijsvogelpodiumMJ

M6159430Om acht uur begint het Paradijsvogelpodium.  Marie-José heet iedereen welkom en bijt het spits af met drie liederen van Vaughan-Williams. Twee van de Four Last Songs, die ze onlangs hoorde op de radio en spannenden liederen zijn van een componist in z'n laatste dagen op teksten van zijn tweede vrouw.

Daarna speelt Isolde het Andante voor fluit en orkest, waarbij Marien het pianouitreksel speelt. Er moest nog wat aangepast worden aan de partij zodat Isolde het slot van het deel ook kon meespelen. Isolde heeft een mooie toon en speelt op de houten fluit waarop Rutger vroeger speelde. Panorama 2b

 ParadijsvogelpodiumYsolde

 

ParadijsvogelpodiumJohn1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Daarna zingt John een lied van Purcell gevolgd door een Evergreen uit de West-Side Story van Bernstein: Something's Coming! Daarbij zet een flitsende pianopartij, waarop Marien flink heeft zitten oefenen, en ook moest Irene helpen met blaadjes omslaan, want daarvoor waren geen handen vrij. John bracht beide liederen met flair, waarbij de energie van het toneel spatte.ParadijsvogelpodiumMaud1

M6159448Dan is het de beurt voor Maud, die eerst samen met haar vriendin Azumi twee stukjes speelt van Lully voor viool en cello, en daarna begeleid Maud Caroline op ParadijsvogelKwartet1de gitaar in een Franse chanson pour l'Auvergnat. Omdat de microfoon en versterking moet worden ingeregeld, loopt Marien druk rond voor de juiste opstelling en verbinding van snoertjes, zonder dat er ruis of brom of knallen uit de luidsprekers komen. Het lukt en dat geeft veel warmte aan de stem.

ParadijsvogelQuartet2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan sluit hetParadijsvogelkwartet de eerste helft van de avond af. Samen met Theo en Annet zingen Marie-José en Marien drie koorzettingen van Mendelssohn, Brahms en John Ireland. Het is voor het eerst dat wij een laat-romantisch lied zingen, en Ireland is niet makkelijk maar het gaat goed.

Panorama 1

ParadijsvogelpodiumJohn3Na de pauze open John met een theatrale entré: als een heuse zwerver komt hij aanlopen terwijl hij met z'n viool flarden speelt van het lied The Vagabond van Vaughan Williams. Het lied wordt gloedvol gespeeld met begeleiding van Marien, en aan het einde pakt John z'n viool weer op om door te tuindeur uit het zicht te verdwijnen. Hij maakt er een mini-opera van!

ParadijsvogelpodiumJohn2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ParadijsvogelpodiumIrene1Vervolgens zingen Irene en Maud samen twee Disneyliedjes als duet. Een lied van Alladin wordt op een heus zwevend tapijt ten gehore gebracht. Dan blijft Maud op het toneel om haar zus Suze te begeleiden, eerst in een duet en daarna in een lied van Froukje.

ParadijsvogelpodiumIrene3

 

 

 

 

 

 

M6159518

 

 

 

ParadijsvogelpodiumSuze1

Dan komt er in deze liederenavond weer een instrumentaal intermezzo met Karel die, begeleid door Roos een spannend stuk speelt van Elaine Fine: Phrygian Phandango, voor hoorn en altviool. Bijzondere combinatie en het klinkt fantastisch!

Dan zijn er nog twee optredens. Irene zingt een bekend lied van Reynaldo Hahn: A Chloris. Haar stem past heel mooi bij deze licht klassieke stijl.M6159522ParadijsvogelpodiumCaroline2

En Caroline besluit de avond met het lied Je Veux van ZaZ. Marien begeleid alleen met een akkoordschema, dus dat voelt buiten de comfortzone. Maar het lied kwam mooi voor het voetlicht, en met versterking erbij ook een echte uitsmijter. Tenminste: daarna was er nog ruimte voor een borrel en gezamenlijk napraten. Heel gezellig.Bedankt voor alle bijdragen in muziek, voorbereiding en lekker eten. Martin bedankt voor de foto's.

We gaan gauw weer plannen voor nieuwe data in het najaar. Dan kunnen er ook weer nieuwe initiatieven aansluiten. Uit Oosterwold, kennissen of belangstellenden uit alle kunstvormen.

 

 

Wezenaar10 192831Ik heb al een hele tijd een bijzonder boek te leen van Hajo, verre buurman. Hij woont in het voormalige huis van de schrijver van dit proefschrift uit 1994, met de titel:  Buiten Westen; planologie op avontuur aan de stadsrand. De auteur is Han Wezenaar.

Het is bijzonder voor mij als inwoner van Almere Oosterwold, omdat dit promotieonderzoek grotendeels gaat over Oosterwold, voordat Oosterwold bestond. En ook omdat Wezenaar zijn studie wijdt aan de rafelranden van de stad, en daarbij zoekt naar de positieve ontwikkelingen aan die rafelranden. Dat was zeker in 1994 nieuw, en zo nieuw dat Wezenaar als ambtenaar, in ieder geval naar eigen bevinden, te weinig grond onder de voeten kreeg, en gedesillusioneerd naar het buitenland is vertrokken.

Ik kan het (uiteraard) niet laten om dit boek te lezen als een prelude op de latere ontwikkeling van Oosterwold. Was Wezenaar zijn tijd te ver vooruit? De sympathie en aandacht voor rafelranden van de stad en de kansen en wensen van burgers om daarvan gebruik te maken, resoneren met de plannen voor Oosterwold, die zo’n twintig jaar na het verschijnen van dit proefschrift gestalte kregen.

Een lange tijd heb ik aangehikt tegen het afronden van deze boekbespreking, en ik wist niet waarom. Nu vermoed ik waarom: dit boek schrijft in positieve termen over de rafelranden van de stad, als broedplaats van vernieuwing en creativiteit. En wat zich de afgelopen jaren voltrekt in Oosterwold is te interpreteren als het weg-organiseren van juist de rafelranden in Oosterwold. Oosterwold moet in vrijwel alles voldoen aan dezelfde eisen als de rest van het aangeharkte Almere: riolering erbij, de gemeente gaat kavelwegen en nutsvoorzieningen aanleggen. Om maar een paar zorgpunten te noemen. Daardoor raakt dit boek mij ook persoonlijk. Maar het zou zonde zijn om daarom deze recensie niet af te ronden en te delen. Er is dertig jaar na het verschijnen van dit promotieonderzoek nog veel van te leren.

Wezenaar kan een positieve waardering van de ongeregelde rafelranden aan de stedelijke ontwikkeling zeker opbrengen. Zelfs met een licht anarchistisch tintje, en soms met een stijl die een beetje ruikt naar geiten-wollen-sokken. Maar het boek stemt niet altijd optimistisch. Ook Wezenaar constateert al in 1994 dat ambtenaren en juristen zich niet voldoende openstellen om de wensen van bewoners van de rafelranden te leren kennen, en zich verschuilen achter regels. Terwijl deze rafelranden juist baat hebben en gedijen bij ongeregelde ruimte.

Wezenaar beschrijft het ontstaan van het buurtschap bij de Paradijsvogelweg als een groep ‘paradijsvogels’ die aan de stadsrand ruimte zoekt voor hun uit de hand gelopen hobby. Hier ziet hij ook zelforganisatie en community-vorming zoals dat later ook van Oosterwold verwacht wordt. Misschien is wel een zwakte van Oosterwold, dat ambtenaren toch proberen de regels voor organische ontwikkeling vast te leggen in bestemmingsplannen, en recentelijk ook in nieuwe ‘verbeterplannen voor Oosterwold’.

Ook lezen we in dit boek een waarschuwing, om de bouwdichtheid niet te hoog te maken. Een advies wat de ambtenaren en gemeenteraad niet ter harte hebben genomen, ondanks de vele zienswijzen van bewoners tegen de plannen zoals we de in het project ’t Groene Wold gestalte hebben zien krijgen.

Ondanks dat Wezenaar geen standaardoplossing ziet voor stadsrandproblemen, verwacht hij wel dat oplossingen van onderop komen, uit de initiatieven van bewoners zelf. Dan zal de gemeente daarvoor wel open moeten staan, en ruimte maken om deze rafelige initiatieven positief te waarderen. Zou het Oosterwold gegund worden om rafelrand te blijven? Ik vrees met grote vrezen.

De boekbespreking is uitgebreider, en dat verdient het boek, te meer omdat het niet meer te verkrijgen is. Daarom heb ik in het bijgevoegde document veel citaten opgenomen, die Han Wezenaar zelf aan het woord laten. Van harte aanbevolen, voor Oosterwolders en ook ambtenaren, bestuurders en raadsleden.

Oh ja, voor ik het vergeet: Hajo, super dank voor het veel te lang lenen. Ik nodig je uit voor een borrel op Wezenaar, zijn mooie huis, nu van jullie, en op een rafelige toekomst van Oosterwold.

Boekbespreking Wezenaar Buiten Westen

 Hieronder een afbeelding uit het proefschrift met de verwachte ontwikkeling anno 1993-4 voor Almere Hout.

Wezenaar22 133044

Burendag1Afgelopen zaterdag 16 maart 2024 hebben we in de wijk weer eens een ouderwets gezellige burendag georganiseerd. We hebben daarbij een beetje meegelift op het initiatief Burendag van het Oranjefonds. We hebben ons aangemeld en zowaar 350 euro subsidie gekregen voor het maken van vier extra bloembakken voor de straat. Dat is uiteraard meer dan welkom, en tegelijkertijd een mooie gelegenheid om de buren weer eens bij elkaar te vragen voor een klus en daarna voor een buurtborrel.

Burendag15 112800Het doel van de extra bloembakken is om het verkeer over de Frederik van Eedenweg iets meer af te remmen. Er zijn nog steeds te veel Burendag15 112831bezoekers die veel harder rijden dan de toegestane 30 km/u die toch al te snel is om de weg echt veilig te houden voor kinderen en andere weggebruikers. En om schade aan de weg te voorkomen. Want veel auto's nemen de binnenbocht, dat wil zeggen, ze snijden de bocht zo ver af, dat ze meer dan een halve meter van de verharding af raken. Dat beschadigt de berm en dat is natuurlijk niet de bedoeling. De sporen en kale modderstroken vertellen het verhaal.

Burendag15 135701Burendag 163322

Burendag 9749

Bertel heeft de taak op zich genomen om de Bloembakken voor te bereiden: ontwerp uitwerken, hout bestellen, zagen en de binnenbakken in elkaar zetten. Menig avonduur en ochtenduur is hierin gaan zitten. Overigens is het ontwerp eerder gemaakt door Rob, en hetzelfde als de acht bloembakken die we twee jaar geleden eerder maakten, zoals te lezen in deze blog. De binnenbak is gemaakt van betonplex, dat redelijk weersbestendig en waterresistent is.

Burendag2Marien heeft de latten van tevoren al geschuurd en in de lijnolie gezet. Daardoor kunnen de bakken meteen op z'n plek gezet worden als ze klaar zijn.

We hebben onze parkeerplaats leeggeruimd en vlaggen en een banner van NL-Doet opgehangen. Dat verhoogt meteen de feestvreugde.

Burendag 9772

De buitenbak is gemaakt van douglasbalken en latten. Omdat Bertel de binnenbakken al

Burendag3

in elkaar heeft gezet, kunnen we nu de buitenkant erop schroeven en toplatten erop zetten. Er is een flinke groep vrijwilligers, die uitgerust met gereedschap en menskracht de klus met beide handen aanpakt.

Zo gaat het snel, en het is ook heel gezellig werken. Burendag 9761 002

Burendag 9753 002

Zelfs het weer werkt mee: droog en we krijgen af en toe een streep zon. Ook kinderen doen mee, compleet met skelters en gereedschapskoffers. Uiteraard is er ook koffie en thee, en zelfgemaakte cake. Dorien van de VMCA (vrijwilligersorganisatie Almere) komt zelfs nog langs om ons aan te moedigen en extra koeken als versterking te schenken. Heerlijk!

Niet voordat er aanbeide kanten vier reflectoren geschroefd zijn, zodat de bakken ook in het donker goed te zien zijn. Aan de binnenkant leggen we een folie, die de onderkant van de bak waterdicht maakt. Dat voorkomt dat er permanent water op de binnenkant drukt, en ook dat in de zomer de bak te snel uitdroogt.

Burendag 9773

Burendag 9774

We hebben van tevoren nagedacht over de opstelplek voor de extra bakken, maar het blijft een beetje improviseren en schuiven.

De bakken moeten werken om het verkeer af te remmen, maar ze moeten niet hinderen voor bewoners die hun inrit in of uitrijden. We maken drie chicanes, dat wil zeggen twee bakken geschakeld aan weerskanten van de weg, zodat een voertuig er enigszins schuin tussendoor moet rijden. Dat geldt voor personenauto's maar uiteraard ook voor lange vrachtwagens, die niet klem mogen komen te zitten. Één bak stellen we op in de binnenbocht waar veel auto's door de berm rijden.

Burendag16 152042

Burendag16 152032

Burendag16 142330

 

Burendag 9778

Als de bakken op z'n plaats staan, komt er eerst een zak grind in voor de afwatering, en vervolgens 5 zakken tuingrond gemengd met een zak zand. Ik dacht van tevoren dat we het wel met 3 zakken grond zouden redden, maar mijn rekensom klopte niet helemaal, dus moest ik 's middags nog even heen en weer naar het Bomencentrum om extra grond te halen. Gelukkig dichtbij.

Marien heeft ook van tevoren heestertjes gehaald bij het Bomencentrum, en Alie van de Kruiderij regelt een vijftal kruiden per bak. Zo zien ze er meteen mooi en groen uit. Nu maar hopen dat ze ook een beetje werken om het verkeer af te remmen. In ieder geval hebben we hiermee de weg weer wat meer aangekleed.Burendag 20240317

Als alle bakken klaar zijn is het tijd voor de buurtborrel die we in de Tuinkamer houden. Iedereen neemt wat te eten mee, Zo zitten we in een flinke kring, en we Burendag4halen ook herinneringen op aan de eerste buurtborrels, toen we nog allemaal aan het bouwen waren, zeven jaar geleden. Er is veel gebeurd sindsdien, gelukkig ook veel samen, en het is een mooi initiatief om in ere te houden: Burendag en buurtborrel houden we erin. Niet te vergeten: Heel veel dank aan iedereen, als eerste aan Bertel voor de geweldige voorbereiding. En ook: Albert, Jeroen, Eduard, Harry, Marc, Joost, Erwin, Suzanne, Hien, Marjon, Alie, Jan, Kya en tenslotte iedereen die is aangeschoven bij de buurtborrel.

 Omdat de klussen zo fotogeniek zijn kan een foto-verslag uiteraard niet ontbreken.

BurendagPanorama 1

BurendagPanorama 3

24 februari was het weer zover! Er was weer een Paradijsvogelpodium. Het podium van september was alweer te lang geleden! Voorafgaand aan de avond eten we met elkaar. Een potluck waarbij iedereen iets te eten en/of te drinken meebrengt. Een zoete inval is het dan. Her en der nog wat oefeningen op het laatste moment. Zo kruipen vriendinnen en achternichtjes Maud en Irene nog even samen in het kleine huis. Auto's worden niet alleen bij ons maar ook bij Eduard en Zilla geparkeerd.

2402paradijsvogelpodiumPan4

2402 paradijsvogelpodium005 1En dan gaat de deur van de Tuinkamer nog even dicht. Ook ik loop nog even met Marien wat door. Onverwacht komt Matthieu binnen met zijn accordeon. De sfeer zit er snel in.

En na een lekkere soep, salades, brood, toost, smeersel en 2 toetjes, schenken we koffie en thee en gaan we om 20 uur van start.

2402 paradijsvogelpodium018 1

De alt van ons kwartet is ziek, dus daarmee kunnen we niet openen. Daarom bijt ik zelf het spits af samen met Marien. Spannend om Allerseelen van Strauss dat ik vorig jaar met mijn kamerkoor Victoria zong, nu alleen te zingen.

2402 paradijsvogelpodium021 1

Dan zijn Wilma en Josien aan de beurt. Op piano en klarinet spelen zij uit opera's van Bizet en Mozart en daarna Ierse volksmuziek. Behalve samenspelen blijken ze ook voor elkaar te denken, horen we in de onderlinge opmerkingen.

2402 paradijsvogelpodium031 1

 Dan improviseren Cora en Ileine met een rode neus. Op de foto zien we de fascinatie voor de camera.

Dan neemt John ons mee naar de Winterreise van Schubert.

Daarna speelt hij viool in het (ad hoc) strijktrio met Marien (altviool) en Maud (cello), dat Carolien begeleidt. Ze zingt en zij spelen 2 prachtige liederen van John Dowland.

2402 paradijsvogelpodium049 1

M2249070

Net voor de pauze laat ik accordeonist Mathieu inbreken op het programma. We zetten gezamenlijk "De klok van Arnemuiden" in. Gelukkig nam Mathieu ons mee in de tekst! En dan is het pauze!

2402 paradijsvogelpodium086 1

Irene en Maud zingen twee "volksliedjes" kondigen ze aan.

Het tweede lied "Ik hou van mij" van Harry (zij noemen m Herrie) Jekkers kwam heel erg binnen. En zo leuk dat deze achternichtjes elkaar hier en hiermee vinden!

Dan is Christof aan de beurt. Die laat zien dat zo'n podium een fijne stok achter de deur is om ook zelf weer liedjes te schrijven. Zingen over waar je blij mee bent, het spelen met dino's en het kijken naar beeldschermen. We herkennen wat ie zingt. En zijn nieuwsgierig naar meer.

2402 paradijsvogelpodium104 1

2402 paradijsvogelpodium118 1

Opnieuw kijken de dames met hun rode neuzen nieuwsgierig de zaal in.

En dan is het de beurt aan Quatuor Antran om de avond af te sluiten. Dit saxofoonkwartet zou in september al optreden, maar toen lag de helft van het kwartet ziek op bed. Nu sloten ze de avond af! En hoe!

Het was weer een fijne avond!

Het volgende Paradijsvogelpodium is op 15 juni 2024.

Wil je uitgenodigd worden als publiek of om op te treden stuur een mail naar: info <  AT  >  paradijsvogelbosje.nl

2402 paradijsvogelpodium124 1

2402 paradijsvogelpodium122 1

07 Boomplantaktie52 8e6b5760Afgelopen vrijdag was het weer zover: voor de negende keer organiseren we de Boomplantaktie Oosterwold in samenwerking met Stichting Heg en Landschap. Er hebben zich 124 Oosterwolders gemeld met een bestelling van in totaal bijna 26.000 stuks jonge bomen en struiken, rozen, bessenstruiken, klimplanten. Als je de bestellijst bekijkt realiseer ik mij ieder jaar hoe rijk het assortiment inheemse bomen en struiken is. 

06 Boomplantaktie56 192901cfWe bereiden deze uitleverdag voor, door alle bestellingen uit te printen en in hoesjes te stoppen, zodat ze hopelijk de regen overleven. En we hebben 1000 labels geschreven om alle soorten van naam te kunnen voorzien. Het weerbericht voorspelde een onstuimige dag, en we hebben dan ook het hele spectrum van regen en wind, maar ook een paar momenten met een lekker zonnetje.

Voor veel bestellers was het niet de eerste keer, en eerder een aanvulling op de inrichting van de tuin. Toch waren er nog een flink aantal grote bestellingen van meer dan 400 stuks en soms tot 32 verschillende soorten. Van tevoren hebben we met Lex Roeleveld van Heg en Landschap overlegd, en een maximum gesteld van 25 duizend stuks. Daar zijn we dus een beetje overheen gegaan, maar de gedachte was ook dat we deze bestelling in één dag zouden kunnen leveren. Dat is een uitdaging, en dat wisten we van tevoren. 

BoomplantAktie9438

Daarom was de vrachtwagen ook om 7 uur 's ochtends besteld. In alle vroegte heb ik een bouwlamp geïnstalleerd. Iets later dan gepland konden we beginnen met BoomplantAktie944009 Boomplantaktie54 d5eeacd4het uitladen van de pallets. Het was zo voorbereid dat de soorten met grote aantallen op onze parkeerplaats konden blijven. Toch moest er nog veel worden gesjouwd. En uiteraard kunnen we dat niet alleen, en daarom zijn we weer enorm blij met de vrijwilligers die helpen met sorteren, sjouwen, en het rapen van bestellingen. En natuurlijk zijn we ook heel blij met de gezelligheid die dat met zich meebrengt. Want het blijft een feest om met elkaar zoveel prachtig plantgoed te verdelen. Alle klanten komen ook in de verwachting om met dit plantgoed hun tuin een stuk mooier te maken. Velen blijven ook even meehelpen, of drinken een koffie of een kop soep met een broodje en koek. Zilla helpt ook dit jaar weer met de catering, en heeft fantastische soep en muffins en broodjes gemaakt. Niet te onderschatten hoe belangrijk het is, als je de hele dag hard werkt, om dan even bij te tanken met een koffie, soep, broodje.

05 Boomplantaktie55 fbf20c8cHet is een lange dag, en wij, Marie-José en Marien worden geleefd door wat zich ieder moment aandient. Marie-José houdt de bestelling bij, en helpt mensen met een kleine bestelling om zelf het plantgoed te rapen. Marien controleert alle grotere bestellingen, omdat het niet altijd goed gaat. Als je het niet gewend bent, lijken veel soorten op elkaar. Ook was het lastig dit keer, dat een aantal soorten in bundels van 10 ingebonden waren, terwijl ze per 25 stuks verkocht zijn. Dus moet je telkens bundels losmaken en delen. Dat geldt nog meer voor de rozen en bessenstruiken die allemaal geteld moeten worden.

BoomplantAktie9444Als het in de loop van de ochtend druk wordt lijkt het wel een Poolse Landdag. En toch gaat het best snel en gestroomlijnd. We hebben ook in de loop van de jaren geleerd om niet overal van in paniek te raken. Het vraagt improvisatie. Zo blijkt 's ochtends pas dat er te weinig Linde en geen Lariks en Walnoot is geleverd. Daarom moeten tientallen bestellingen worden aangepast. Wellicht worden de ontbrekende soorten nog nageleverd, maar dat zullen we niet weten voor januari. 

01 Boomplantaktie54 368f9cf1Een paar mensen hebben vergeten hun bestelling op te halen, en die bellen we vrijdagavond. De laatste bestellingen worden zaterdagochtend opgehaald. Dan blijft er nog wat plantgoed over, dat we via Marktplaats Oosterwold aanbieden, en uiteindelijk zijn we zondagochtend verlost van (bijna) al het plantgoed.

BoomplantAktie9448Dat is voor ons toch ook weer een opluchting. Dan volgt nog de administratieve afhandeling, want hoewel iedereen betaald heeft, moeten we veel mensen iets terug betalen omdat plantgoed niet geleverd is. Dat doen we met z'n tweeën: de ene ingelogd in de BankApp, en de ander typend in het Excel verzamelbestand. Langzamerhand zijn we een efficiënt team geworden.

BoomplantAktie9446Als we de bestellingen van alle negen jaar bij elkaar optellen, dan hebben we dit jaar de grens van 200.000 stuks plantgoed gepasseerd. zo'n 210.000. Dat is een bijna onvoorstelbaar aantal, wat ook aangeeft hoe groot Oosterwold is, en hoeveel groen, hagen, bomen, hoeveel tuinen hun start hebben gemaakt met dit plantgoed van Heg en Landschap. Daarvoor zijn we Lex Roeleveld ook zeer dankbaar. Hij heeft zelfs nog tijd gemaakt om vrijdagmiddag zelf ook een paar uur mee te helpen. 

Veel mensen hebben geholpen. Graag noemen we onze grote hulp: Eduard, Zilla, Vincent, Anna, Gwen, Danielle, Richard, Annemarie, Wilma, Paula, Joep, René, en Lex. Dank voor de hulp en de gezelligheid.

En nu kan half Oosterwold weer fanatiek gaan planten. Het wordt steeds groener in Oosterwold!MarieJoseBoomPlantAktie.gifBoomplantAktie9449

 

PanoramaBoomplantaktie1

SapPers 8616Afgelopen woensdag 11 oktober hebben we sap geperst van eigen fruit. Met dank aan Johan Smits van de Stadsbomerij, die geregeld heeft dat DeSapPers langs is gekomen in Oosterwold. Zij hebben een mobiele Sappers installatie.

Half oktober zijn bij ons alleen de late appels nog geschikt om te persen. De zomerappels zijn uiteraard al op. Wel hebben we ook stoofpeertjes en nog een paar kilogram druiven. Als je meer dan 75 kilogram fruit hebt, mag je je eigen sap persen. Maar wij kwamen tot ruim 50 kilo, dus hebben we ingeschreven op het 'happy hour' vanaf 15:00 uur. Dan worden alle kleinere partijen fruit bij elkaar gegooid en tot een gezamenlijk sap geperst.

SapPers 8619SapPers 8618We waren een half uurtje te vroeg, en dat was maar goed ook, want Douwe van de SapPers vroeg of wij de druiven wilden ontstelen. Dat klinkt simpel maar voor een bak vol met kleine druiventrosjes (het was geen geweldig druivenjaar), ben je toch wel even bezig. Gelukkig kreeg ik hulp van onze stagiar Ruben. We hebben een grote mand met mooie hele appels en ook een mand met appels waar we een plekjes moeten afsnijden. Op advies van Douwe doen we dat op het allerlaatste moment, als het fruit al op de band ligt, want dan verkleurt en oxideert het fruit niet.SapPers 8626

In het 'happy hour' wordt sap van vijf Oosterwoldse telers samengevoegd. Wij hadden het fruit van tevoren gewogen (op de personenweegschaal, met en zonder fruit). Douwe SapPers 8628neemt het beschikbare fruit op en schat de hoeveelheid. Dat zijn verschillende appelrassen, en peren, en onze stoofpeertjes en druiven. Dat maakt best een spannende mix.

Als het fruit op de band is verzameld en de plekjes opgeschoond, gaat de band lopen, en worden de appels gewassen voordat ze in een vijzel in stukjes worden SapPers 8629Panorama 2gemalen. De druiven gaan bovenin de machine, zodat het sap niet wegwast. Via de vijzel komt het in de pers. Die maakt een hele grote druk, en perst daarmee het fruit door een heel fijne zeef. Onder de zeef is een vacuumbuis. Dat heeft twee voordelen. Ten eerst trekt het vacuum het sap uit de pers, en ten tweede voorkomt de machine dat het sap oxideert door blootstellen aan zuurstof. Zo komt het sap in een verzamelketel.SapPers 8630

Er komt ongeveer de helft van het fruitgewicht aan sap uit de machine. Een doorzichtige buis doet dienst als peilglas, zodat je kunt zien hoeveel sap er in de ketel zit. Aan de zijkant wordt de uitgeperste pulp opgevangen in teilen. Nu kunnen we ook het vers-geperste sap proeven. Er zit een heerlijke geur aan en het smaakt ook fantastisch. Ook de mensen van SapPers zijn zichtbaar enthousiast: Juist bij het 'happy hour' krijg je vaak een mooie mix met een

SapPers 8642

goede smaak.

SapPers 8640

 

 

Vanuit de ketel wordt het sap doorgevoerd naar een pasteuriseermachine. Daarmee worden vijf-liter zakken gevuld met een automaat, die zelf het kraantje plaatst, zodat er zo weinig mogelijk lucht bij komt. De zak komt tenslotte in een fleurig kartonnen pak. De zakken voelen behoorlijk warm aan. Het sap koelt maar langzaam af van de goede 80 graden Celcius die het pasteuriseren vereist.

Zo eindigen we het happy hour met SapPers 863925 vijf-literpakken. Wij kunnen er 6 meenemen. Fantastisch om zo een houdbaar product van ons fruit te maken. En dit fruitsap kunnen we ook gebruiken bij onze eigen evenementen. Een kleine

SapPers 8644

winstwaarschuwing: Als je in het happy hour je eigen sap meebrengt, dan betaal je voor zo'n pak met 5 liter sap 6,50 euro. Dat is 1,25 euro per liter. Voor biologisch sap is dat niet duur. Maar als je bij de Supermarkt op steenworp afstand appelsap

 

koopt is dat niet duurder dan dit sap. En hiervoor heb je je eigen vruchten geperst, geplukt, schoongemaakt enz. Kortom, een fantastisch product, maar in feite niet commercieel te SapPers 8632verhandelen, als er nog een tussenhandel bijkomt.SapPers 8647

Misschien ligt hier een uitdaging voor de Coöperatie in oprichting voor Oosterwold. Als we ons organiseren en dan een industriele sappers kunnen veroorloven, dan kunnen we hopelijk een aantal keer per seizoen (10 keer?) uit heel Oosterwold oogst combineren en sap persen. Zou dat zoveel kunnen zijn, dat het voor een lagere prijs zou SapPers 8645kunnen worden geleverd, aan de biologische markt, of in het winkeltje van 4-little-dreams? Dat lijkt mij een interessante business-case om te onderzoeken. Wie pakt de handschoen op?

SapPers 8650uitsnede

 

Panorama 3

Het was zeker een feestelijk evenement. Met veel dank aan Johan Smits, de SapPers en de andere deelnemers aan de 'happy hour'. Het levert ook een vrolijk fotoverslag op.

WalnotenAfgelopen week liep ik met onze stagiair Ruben en promovendus Anna een ronde over de kavel. Toen we bij onze rij notenbomen kwamen, zagen we een man met een stok in de weer om noten uit de bomen te slaan. En hij had een hele Action Big Shopper vol geplukt en geraapt uit onze bomenrij. Ik heb de man aangesproken wat hij kwam doen, en dat dit bomen zijn op privé terrein en dat je in Oosterwold niet zomaar mag plukken. 

In gebrekkig Nederlands sprak hij dat hij niet wist dat het niet mocht. Dat is natuurlijk onzin. Als je niet weet of je bij iemand in de tuin noten mag rapen, dan ga je dat toch eerst vragen. En bovendien ga je dan niet met een telescoopstok op de takken slaan. Bladeren en halve takken lagen naast de bomen. Onrijpe noten in de groene bast in zijn tas. Ik was onthutst. Maar ik was ook helemaal niet voorbereid om als een politieagent of een instant BOA op te treden! 

Ik heb de tas gepakt, gevraagd of de man mee kwam, en heb een ruim deel van de tas omgekieperd in een emmer. Ik heb de man een derde laten houden. Achteraf ben ik daarover helemaal niet tevreden. Het is nog te veel een beloning voor iemand die gewoon iemand anders z'n stadslandbouw oogst loop te stelen.

In de wereld van de wildplukkers geldt de ongeschreven regel, dat je een paar handjes mag meenemen voor privé gebruik. Daar leek dit natuurlijk niet op. Het was wel 15 kilo! En ik weet niet of deze heer niet al eerder is langsgeweest. Want hoe weet hij (woont vast niet in Oosterwold) dat hier notenbomen zijn, en komt hij met een stok speciaal naar deze plek om onze noten weg te halen?

De meneer vertrok met de resterende noten. Omdat ik het toch niet helemaal vertrouwde, liep ik een kwartier later opnieuw naar de noten, en daar stond dezelfde meneer nog. Hij klaagde dat hij de haak die op de telescoopstok zat niet terug kon vinden, want die hing ergens in de boom! Ik heb hem opgedragen weg te gaan. 

Enerzijds ben ik onthutst dat dit gebeurt in schaamteloosheid. Anderzijds voel ik mij ook een botterik dat ik zo moet optreden. Hoe kunnen we hier iets aan doen? Het is toch al onmogelijk om in Oosterwold rendabel stadslandbouw uit te voeren. Maar als enkelingen vervolgens je halve oogst weghalen, dan heeft het hele Stadslandbouw idee toch geen zin?

Ik heb niet het idee dat het plaatsen van bordjes met huisregels helpen. Mensen die beleefd zijn, plukken uit zichzelf niet (behalve een enkele braam tijdens het wandelen, wat ik ze gun). En mensen die op zoek zijn om illegaal te plukken trekken zich ook niets aan van bordjes.

Ik ben reuzeblij dat we na acht groeiseizoenen eindelijk wat noten beginnen te oogsten. Maar dan doemt dit probleem op. Goed om ook van andere mensen te horen welke ervaringen jullie hebben, en of er al suggesties of oplossingen zijn bedacht om hieraan wat te doen.

 

Op 16 september hielden we weer een Paradijsvogelpodium. 

Aangekondigd was ook een saxofoonkwartet, die helaas ten onder gingen aan de heersende griep. Daarom moest in de laatste dagen toch deels een alternatief programma gevonden worden. Dat lukte met dank aan de Emile en Walter.

Als gebruikelijk starten we rond zes uur met een gezellig eten. We kunnen heerlijk buiten zitten. Naast de pan soep van Marien brengt iedereen lekkers mee. Mmmm!

202309 Paradijsvogelpodium8088202309 Paradijsvogelpodium8090

 

 

Met ons Paradijsvogelkwartet beten we het spits af! Een heel religieus blokje muziek. Heerlijk zingen.

202309 Paradijsvogelpodium8125

202309 Paradijsvogelpodium8101

 

202309 Paradijsvogelpodium8137

202309 Paradijsvogelpodium8145 Daarna vertelt Hendrik-Jan in verhaal en haiku over kathedralen. En Doris zingt een lied. Ik vind het altijd heel knap als iemand kan zingen en spelen tegelijk. 

202309 Paradijsvogelpodium8129202309 Paradijsvogelpodium8149202309 Paradijsvogelpodium8163202309 Paradijsvogelpodium8155

Maar ook John verrast ons met zang terwijl hij viool speelt. Marien begeleidt hem op piano. 

 

En dan is het pauze. Een hapje en een drankje en daarna door met Sangdrangh!

 

202309 Paradijsvogelpodium8181202309 Paradijsvogelpodium8184

 202309 Paradijsvogelpodium8332

202309 Paradijsvogelpodium8191

En dan hebben we zomaar een van de heren uit het publiek, Johan, die ook een deuntje mee wil zingen. Emile kan m zomaar begeleiden! Een ware held op blote voeten!

202309 Paradijsvogelpodium8184

 

202309 Paradijsvogelpodium8241

En Emiel vertelt en zingt en speelt muziek van oa Joplin. Een deel uit zijn avondvullende programma A City of a million dreams!

 202309 Paradijsvogelpodium8295202309 Paradijsvogelpodium8244

 

En ook Walter speelt een aantal gezellige melodieën. 

202309 Paradijsvogelpodium8358

202309 Sangdrangh

Wij vonden het weer een geslaagde avond en gaan binnenkort de avonden voor het hele seizoen plannen. Vind je het ook leuk om deel te nemen aan het Paradijsvogelpodium op het podium of in het publiek dan zetten we je graag op de verzendlijst. Stuur ons dan een mailtje via info <at> paradijsvogelbosje <punt> nl. Dan zetten we je graag op de lijst.

Dank aan alle zangers, poéten en musici!

 

SchadeBomen8499Afgelopen dinsdag was er een bijeenkomst gewijd aan de plannen van de gemeente om de Iepenbomen langs de Paradijsvogelweg en Goudplevierweg te rooien en te vervangen. Ik heb bij die bijeenkomst gevraagd om in te spreken. Dat is mij toegestaan, en ik heb in ruim vijf minuten met een presentatie bij de hand geprobeerd de aanwezigen te attenderen op aanvullende informatie. 

De bijeenkomst was aangekondigd in de Burgerzaal, maar werd gehouden in de Zaal Stad. Er waren naar schatting ongeveer 40 Oosterwolders aanwezig (ik heb ze niet geteld). Er werden wel veel zinvolle vragen gesteld. Hopelijk is dit een start van een doorgaande participatie waarbij echt geluisterd wordt naar bewoners.

De gemeente heeft haar onderzoek uitsluitend gericht op de vermeende ziekte (uitgestelde onverenigbaarheid van de ent en de onderstam) en risico's van de bomen. Als er uitgebreide onderzoeken worden aangeleverd, ligt het altijd voor de hand om je te verdiepen in die onderzoeken. Dat heb ik zeker gedaan. Maar minstens zo zinvol is om je af te vragen wat er ontbreekt in de onderzoeken. Daarop heb ik mij gericht. 

Dat gaat over drie zaken:

  1. Ecologisch onderzoek ontbreekt
  2. Onderzoek naar ontbrekende bomen ontbreekt
  3. Onderzoek naar beschadiging van de bomen.

Breed ecologisch onderzoek

Bomen langs wegen leveren voor overheden altijd een dilemma op. Als een boom omvalt kan de overheid aansprakelijk gesteld worden. Maar de overheid heeft ook een zorgplicht voor goede gebiedsinrichting en behoud van natuur en kwaliteit van de natuur en het ecosysteem. Ook heeft de overheid een rol bij het tegengaan van klimaatverandering en negatieve beïnvloeding van bv. Natura2000 gebieden. Oosterwold is geen Natura 2000-gebied, maar toch is het ook een kwetsbaar gebied. Het bestaat uit versnipperde initiatieven die allemaal hun eigen kavel inrichten met stadslandbouw, natuur, doorwaadbare zones, waterberging enzovoort. Maar dat levert niet vanzelf continuïteit en verbinding tussen al die kleine stukjes natuur. En wat is er nu meer duidelijk een verbinding dan de dubbele rij Iepenbomen langs de Paradijsvogelweg, en in het verlengde hiervan de Goudplevierweg en het Paradijsvogelpad. 

SchadeBomen8572Daarom heb ik in mijn betoog een pleidooi gehouden voor een hoogwaardig ecologisch onderzoek. In overheidsland kennen we feitelijk twee soorten ecologisch onderzoek. Het eerste, marginale onderzoek toetst alleen aan de wet natuurbehoud, of er beschermde diersoorten voorkomen die schade zouden kunnen leiden door een maatregel. Dit kennen we ook van de ecologische onderzoeken die wij als Oosterwolders moeten doen om te starten met ons eigen project. 

Het tweede type ecologisch onderzoek probeert een goed beeld te krijgen van de kwaliteit en kwetsbaarheid van het ecosysteem in het te onderzoeken gebied. Daarbij wordt er gekeken naar biodiversiteit, en kwaliteit van de bodem, en algehele beplanting. Daarmee kan je zien hoe dit gebied een biotoop vormt waar dieren en planten zich duurzaam thuisvoelen en kunnen ontwikkelen. Dat geldt niet alleen voor wilde dieren, maar juist ook voor de stadslandbouw die we allemaal moeten uitvoeren, of het nu gaat om dieren (kippen, schapen, paarden, eenden, konijnen enz.) of fruit- en notenbomen, of gewassen in de moestuin. Fruitbomen hebben bijvoorbeeld veel profijt van de luwte die de hoge Iepenbomen creëren. Als het te hard waait, ontwikkelen de fruitbomen zich niet goed, en worden ze ook slechter bevrucht, en waait het fruit snel stuk bij een zomerstorm zoals Poly afgelopen juli.

Ik kreeg een ecologisch onderzoek toegestuurd, maar dat dateert van 2021. Daarbij is een inventarisatie gemaakt van beschermd dieren in Almere Hout. Maar daarbij is bijna uitsluitend geïnventariseerd in Nobelhorst, Vogelhorst en het oude buurtschap van de Paradijsvogelweg. Dus de waar de plannen met de bomen de gehele Paradijsvogelweg en Goudplevierweg betreffen, is er weinig te vinden in dit onderzoek. Bovendien is dat onderzoek niet gedaan om de impact van de maatregel van het vervangen van de Iepenbomen te bepalen. 

SchadeBomen8541

Als je wat verder zoekt zie je adviezen die beginnen met een waardebepaling van bomen die een veel breder zichtveld kiezen. Van rooien naar waarderen: totale ecologische boomwaarde als afwegingskader (boomzorg.nl) is hiervan een goed voorbeeld. 

Ook bestaat er een Boomwaardecalculator, die helpt om niet alleen de waarde te berekenen maar ook aandacht vestigt op een aantal andere aspecten van bomen, anders dan alleen het risico dat ze omvallen.Waardebepaling | VVOG 

Onhoudbare extrapolatie en conclusie in advies

Zorgwekkend is dat de onderbouwing en conclusies uit het Vervolgrapport van GroenAdvies niet kloppen. Op p.10 van hun vervolgonderzoek schrijven zij, dat de trekproeven aantonen dat bij windkracht 10 acht van iedere 14 bomen zouden omvallen. Bij windkracht 9 zouden dat er 3 zijn, bij windkracht 11 zelfs 11. Maar dit rapport is gemaakt voordat superstorm Poly op 5 juli over Nederland, en ook over Oosterwold raasde. Die was ruimschoots windkracht 11 aan de kust, maar in het binnenland met rukwinden ongetwijfeld windkracht 10. Als je de conclusie van GroenAdvies doortrekt naar de 800 bomen langs de Paradijsvogelweg en Goudplevierweg, dan zouden er bij windkracht 10 457 bomen omvallen. Zelfs bij windkracht 9 zouden nog steeds 171 bomen omvallen. Maar hoeveel vielen er om? 3. En in heel Almere zijn er bij die storm kerngezonde bomen omgevallen. Hoe kan de gemeente haar conclusies over de risico's van de bomen baseren op deze onhoudbare berekening en extrapolaties? Daar kan maar één advies worden gegeven: Laat GroenAdvies haar methode en berekening opnieuw doen. 

Onderzoek naar ontbrekende bomen

De gemeente richt het onderzoek alleen op de aanwezige bomen. Maar zoals alle Oosterwolders weten, zitten er al veel gaten in de bestaande dubbele bomenrij. Om dat preciezer te bepalen hebben we onderzoek verricht, waarbij we gebruik hebben gemaakt van het onderzoek van GroenAdvies Amsterdam, dat de gebiedsorganisatie zelf heeft laten uitvoeren. Hieruit komt naar voren dat er naast de ca.800 bomen 508 bomen ontbreken. De hele bomenrij bestaat in feite uit 1250 bomen, waarvan er dus 508 ontbreken. Waarom zijn die nooit vervangen? In andere bomenrijen is die vervanging wel gebeurd. Zoals je bijvoorbeeld kunt zien langs de Ibisweg. Maar ook in vele wegen in Almere stad en Buiten. Dat deze bomen nooit zijn vervangen is zonder meer achterstallig onderhoud. Is het dan niet zinvol dat de gemeente eerst begint met het planten van de ontbrekende 508 bomen? Daarvoor is geen aanvullend onderzoek nodig. Dat kan deze komende winter nog starten! 

Onderzoek naar beschadiging Iepen door maaien.

Tijdens wandelingen langs de Paradijsvogelweg is ons opgevallen dat veel bomen beschadigingen hebben. Bij nadere beschouwing blijken veel van deze beschadigingen het gevolg van het maaibeleid, waarbij de uitvoerder grof te werk gaat, en met de maaibalk diep in de schors snijdt. Om te onderzoeken of dit incidenteel is en op welkeSchadeBomen8582 schaal dit speelt, heb ik met onze stagiar Ruben 233 bomen langs de Paradijsvogelweg beoordeeld. Alle beschadigingen hebben we gemeten en ook beoordeeld of een spoor aanwezig is dat de oorzaak van het maaien aantoont. Dat blijkt het geval bij wel 31 % van de onderzochte bomen. Maar bij 65% van de bomen zijn grote verwondingen aangetroffen. Te verwachten is dat bij meer dan 31% de oorzaak bij het maaien ligt, zeker omdat alle beschadigingen aan de voet van de bomen wordt aangetroffen. Als we dan concluderen dat bij ongeveer de helft van de 700 bomen de uitvoering van het maaien deze bomen ernstig heeft beschadigd, dan wordt pas duidelijk hoe omvangrijk deze schade is. Dat kan ook worden beschouwd als een serieuze aantasting van de levensvatbaarheid van deze bomen in de toekomst.

Helaas is in de onderzoeken door GroenAdvies Amsterdam en Pius Floris geen aandacht besteed aan deze complicatie. Daardoor wordt het ook niet duidelijk of een deel van de zwakte van de Iepen kan worden gewijd aan de beschadiging en niet aan de 'uitgestelde onverenigbaarheid van de ent'. Of daar ooit aanvullend onderzoek naar wordt uitgevoerd mogen we betwijfelen. We eindigen dit onderzoek wel met aanbeveling om per direct ander maaibeleid in te voeren, en controle uit te voeren om beschadigingen in de toekomst te vermijden.

Van de beide onderzoeken hebben we een rapportage gemaakt, die we hebben aangeboden aan de gemeente.

Het onderzoek naar ontbrekende bomen tref je onder deze link

Het onderzoek naar beschadiging van bomen door maaien tref je onder deze link.

Er is een uitgebreide serie foto's gemaakt om de beschadigingen te documenteren. Deze stuur ik op verzoek toe via WeTransfer

De presentatie die ik gebruikt heb bij de bijeenkomst tref je hier aan.

Hoe gaat het nu verder? De gemeente heeft voorgesteld 23 november verder te willen spreken. Save the Date!!!! en laten we met veel bewoners betrokken blijven.

 

 

 

DSC 6184 1De Stichting Heg en Landschap is weer bereid om plantgoed met korting beschikbaar te stellen voor Oosterwold in het komende plantseizoen. Dat is goed nieuws voor een aantal Oosterwolders die mij al bestookten met vragen hierover.

Er is wel minder plantgoed beschikbaar dan vorig jaar. Maximaal 25.000 stuks.

Uiteraard is dit vooral een mooi aanbod voor Oosterwolders die hier pas zijn gekomen, en nog hun kavel moeten beplanten. Daarbij bieden inheemse bomen en struiken een mooie start. Op de bestellijst van Heg en Landschap staan er zo’n vijftig verschillende soorten, waarbij ook eetbare soorten, zoals bessenstruiken, notenbomen, rozen en bijvoorbeeld klimmende kamperfoelie.

Bestelformulier en voorwaarden

Net zoals vorig jaar is er een bestelformulier speciaal voor Oosterwold. Die vind je hier.

Je kunt je bestelling indienen uiterlijk 14 oktober. Er worden geen bestellingen meer in behandeling genomen die later komen! Stuur je bestelling naar info@paradijsvogelbosje,nl door de BEIDE tabbladen van het Excelformulier in te vullen. Op het eerste formulier vul je je persoonsgegevens in, en op het tweede tabblad je bestelling.

Boomplantaktie1649Op het tabblad staat hoeveel stuks je tegelijk moet bestellen. Veel plantgoed is samengepakt in bundels van 25 stuks. Je bestelt dan dus 25 stuks of 50 stuks enz. De prijs is per stuk, dus voor 25 stuks betaal je 25 keer de opgegeven prijs.

Een paar soorten kan je bestellen per 5 of 10 stuks. Kies dan 5 of 10 of 15 enz.

NB: stuur het bestelformulier terug in het originele Excel bestandsformaat. Dus niet als pdf en ook niet als Apple .numbers bestand.

De Stichting Heg en Landschap licht in een document de voorwaarden toe. Deze vind je hier. Door te bestellen ga je akkoord met deze voorwaarden.

PS: De prijzen zijn de kosten die Stichting Heg en Landschap berekent. De Stichting Paradijsvogelbosje verleent hieraan belangeloos en zonder kosten medewerking.

BoomplantaktieLexHet plantgoed en de administratie en het transport met een vrachtwagen naar Oosterwold wordt ondersteund door de Yves Rocher Foundation, waarmee Lex Roeleveld (zie foto) van Stichting Heg en Landschap de organisatie en rapportage voorzijn rekening neemt. Zie ook Boomplantprogramma | Hegen & Landschap (hegenlandschap.nl)

Als je je bestelling instuurt, zullen wij deze verwerken, en sturen we een bevestiging dat we deze bestelling in behandeling nemen. Daarna sturen we een betalingsverzoek, die je dient te betalen voor 1 november.

Voor belangstellenden houden we ook een informatie avond waarin we een toelichting geven over het soort plantgoed en de bestelprocedure.

Uitleveren op 24 november

 

De uitlever dag is al vastgesteld op vrijdag 24 november. Dat is laat genoeg dat het plantgoed in winterrust is, en vroeg genoeg dat er nog geen vorst is en de drukke dagen van december nog wachten. Bovendien is er in november de grootste kans dat het plantgoed nog verkrijgbaar is, want het plantgoed schijnt schaarser te worden bij de kwekers (waaronder Staatsbosbeheer).

Boomplantactie 1732

Het plantgoed wordt afgeleverd door een vrachtwagen bij het Paradijsvogelbosje in Oosterwold. Je kunt het plantgoed ophalen met een personenauto of aanhangwagen, afhankelijk van de hoeveelheid uiteraard. 

Bovenal is de uitleverdag ook altijd heel gezellig. We zoeken ook weer vrijwilligers die willen helpen met het uitladen, sorteren op soort en op bestelling. Wil je meehelpen, stuur dan een berichtje.

Zorg dat je het plantgoed op dezelfde dag, dus 24 november al kunt inkuilen in je tuin. Maak bijvoorbeeld van tevoren een plantgeul, en regel wat losse grond en/of zand om de wortels af te dekken. Het betreft grotendeels bloot wortelgoed, dat bij blootstellen aan zon en wind snel verdroogt, waardoor de wortels beschadigen, en het plantgoed minder goed zal aanslaan.

Je hebt dan tot maart de tijd om het plantgoed op z’n definitieve plek te planten.

Informatieavond 6 oktober

Voor belangstellenden houden we op vrijdag 6 oktober een informatieavond, waarbij we ingaan op de keuze van het plantgoed en de manier van bestellen. Als je hiervan gebruik wilt maken, stuur ons dan een email bericht. De avond gaat alleen door bij meer dan 8 aanmeldingen. Je krijgt daarvan bericht als je aanmeldt. De avond is in de Tuinkamer van het Paradijsvogelbosje, Frederik van Eedenweg 12, aanvang 20:00 uur.

Wil je meer lezen over de Boomplantactie Oosterwold, lees dan deze pagina

We zijn benieuwd naar je bestellingen. Let op de deadline: 14 oktober en bij het overschrijden van 25.000 stuks stopt de inschrijving.

Paradijsvogelpodium16september2023kZaterdag 16 september houden we weer een open podium onder de naam: Paradijsvogelpodium. Dat proberen we ieder kwartaal te doen, maar rond midzomernacht kwam het niet goed uit. Nu hebben we een mooi programma met zang, gedichten en instrumentale muziek. Wij vinden het heel leuk en positief dat er meer aanmeldingen komen van groepen die ook zonder onze inbreng een presentatie verzorgen. Dat is deze keer een saxofoonkwartet Quatuor Antran en Sangdrangh, de zanggroep die al eerder in 2019 hebben opgetreden in ons Amfitheater, zoals je op de foto hieronder kunt zien.. 

We combineren het programma voor de liefhebbers met een hapje en drankje vooraf en achteraf. Wij zorgen voor soep, broodjes, koffie en thee.

Als je wilt komen luisteren, stuur dan een mailtje naar info (apestaartje) paradijsvogelbosje (punt) nl.

Midzomer 9268 001

Quatuor Antran kAls je een optreden of act of presentatie wilt aanmelden voor de volgende keer, horen we dat uiteraard ook graag. En als je op de verzendlijst voor uitnodigingen wilt staan.

Binnenkort maken we de nieuwe data bekend. Dat wordt waarschijnlijk een datum in eind november. 

Hopelijk tot gauw op 16 september of een volgende keer.

 (foto Quator Antran: Miriam van der Pol)

 

 

 

OpstellingOp vrijdagavond 16 juni hebben we drie ecologen uitgenodigd om op het terrein van het Paradijsvogelbosje nachtvlinders te tellen. Dat is niet de eerste keer. In 2018 hebben Ton, Victor en André, die zich het 'Biotrio Almere' noemen, ook nachtvlinders geteld. Een mooie gelegenheid dus om te bekijken of er verschillen zijn. In het landschap zijn de verschillen we enorm. Zaten we in 2018 nog op een open vlakte, nu zitten we in een een ruige bosschage die de term Voedselbos begint waar te maken. 

Nachtvlinders 6699In het Amfitheater heeft Victor een nachtvlinderval neergezet. Dat is een Kist met een sterke lamp erin, en twee doorzichtige plastic platen, die ervoor zorgen dat de vlinders die op het licht afkomen in de kist vallen en er niet uitvliegen. 

Nachtvlinders 6700Op twee plaatsen op het terrein hebben we een wit laken opgehangen, met Nachtvlinders 6683een sterke lamp erop. Het licht trekt vlinders aan, en vele gaan na enige tijd op het laken stil zitten. Dan zijn ze goed te observeren. Dat gaat tegenwoordig relatief makkelijk door met een telefoon een ingezoomde foto te maken, waarna een identificatie-app de soort met grote betrouwbaarheid identificeert. Het BioTrio zet deze waarnemingen vervolgens op het internet op waarnemingen.nl. 

Er komen niet alleen nachtvlinders af op het licht. Ook ontelbaar veel muggen, torretjes, wantsen, sprinkhanen, sluipwespen, bootsmannetjes, langpootmuggen, een paar Sint-Jansvlinders (wat dag-actieve nachtvlinders zijn). Op de foto hiernaast kan je mooi zien hoe vol het laken zit.

Nachtvlinders 6675Het was die vrijdag heel mooi weer. De ecologen hadden speciaal een nacht uitgekozen zonder maanlicht, want dan kunnen de vlinders veel beter gelokt worden met het licht. Naast het observeren is er ook voldoende tijd en gelegenheid om te kletsen met een glaasje van 't een of ander erbij. En tegelijkertijd verwonderd te zijn over zoveel nachtelijk leven.

PijlstaartenSpectaculair waren vooral twee soorten Pijlstaarten: de Populierenpijlstaart en Ligusterpijlstaart. Hele grote beesten, die na verloop van tijd stil gaan zitten op het laken, of zelfs op je vinger. Maar de ecologen zijn minstens even gebiologeerd door hele kleine motjes; want de sport is vooral om zeldzame soortjes te spotten, ook als dat een normale sterveling ontgaat, omdat alle motjes op elkaar lijken. Als je overigens de gelegenheid krijgt om deze kleine beestjes uitvergroot te bekijken dan wordt de verwondering alleen maar groter over zoveel schoonheid. En dat voor insekten die vooral 's nachts leven!

Ton heeft zelf een bijdrage geschreven voor deze blog, die we graag hieronder weergeven: 

69353114 Koperuil

In de nacht van 16 op 17 juni 2023 heeft het Biotrio Almere voor de tweede keer een nachtvlindersessie gehouden in het Paradijsvogelbosje. Het Biotrio (bestaande uit André van de Berg, Victor Eggenhuizen en Ton Eggenhuizen) hebben zich een aantal jaren geleden ten doel gesteld om de biodiversiteit van Almere in kaart te brengen. Dat het Paradijsvogelbosje een prima plek is om die biodiversiteit te onderzoeken, blijkt wel uit het feit dat het Biotrio voor de tweede keer te gast was. De eerste keer was op 23 juni – 24 juni 2018. De nagenoeg gelijke datum in het jaar maken een vergelijking bovendien goed mogelijk.

In 2018 werden 53 verschillende nachtvlindersoorten geregistreerd, vijf jaar later maar liefst 83 soorten. Toch zijn er niet alleen maar 30 soorten nieuw bijgekomen, want slechts 19 soorten zijn in beide jaren gezien. Dat maakt dat nu in totaal 117 nachtvlindersoorten in het Paradijsvogelbosje zijn genoteerd.

Er waren deze keer ook bijzondere waarnemingen: De Gegolfde Lichtmot en de Grote Spikkelspanner zijn pas een keer eerder waargenomen in Almere

In Nederland komen ongeveer 2400 verschillende soorten nachtvlinders voor, dus die 117 soorten lijkt maar betrekkelijk weinig. Toch is dit aantal voor twee vangsessies heel behoorlijk. De teller van een tuin in Muziekwijk waar al veel langer (en van april tot in oktober) een nachtvlinderonderzoek loopt, staat op 250 soorten en de teller in de Hoekwierde waar ook al veel langer in zelfs drie tuinen wordt gekeken staat op 500 soorten.

69353122GroteSpikkelspannerVeel soorten nachtvlinders vliegen in een beperkte periode van het jaar, iedere soort heeft zijn eigen vliegperiode. Daardoor lijkt een vangsessie vroeger of later in het jaar in het Paradijsvogelbosje zeker kansrijk om de soortenlijst nog verder uit te breiden.69353141 Hopwortelboorder

69353181Oranje Bruinbandspanner bTon, Victor, André, veel dank en uiteraard zijn jullie opnieuw welkom, op andere momenten in het seizoen, en over een paar jaar ook weer, om de groei van biodiversiteit in het Paradijsvogelbosje te monitoren.

De laatste vier foto's zijn van Victor Eggenhuizen, van boven naar beneden: Koperuil, Grote Spikkelspanner, Hopwortelboorder, Oranje Bruinbandspanner.

 

QuirineMelssen6617

De afgelopen jaren hebben we al ervaring opgedaan met het Paradijsvogelpodium, waar vooral Oosterwolders met en voor elkaar muziek maken, gedichten voordragen en samenspelen. Op 12 mei hebben we een nieuwe vorm uitgeprobeerd. Enige tijd geleden zijn we in contact gekomen met Quirine Melssen, die samen met cellist Martin Alvarez Engelstalige Ballads zingt en speelt. Zelf noemt zij haar werk 'Connectie concerten' omdat ze verbinding maakt met het publiek van verschillende komaf, zoals ook voor nieuwkomers. Haar concertprogramma heet 'Reveal' omdat ze zichzelf voor het publiek wil openstellen.

QuirineMelssen6615QuirineMelssen6619Ze was geïnteresseerd om een concert te geven in de Tuinkamer van het Paradijsvogelbosje. Nieuw voor ons is dat Quirine en Martin als professionele musici een toegangsprijs vragen. Terecht natuurlijk, maar dat zijn wij niet gewend, en ook het Oosterwoldse publiek niet. Toch goed om hier ervaring mee op te doen, en te beginnen, al is het klein. We hebben samen met Quirine een poster gemaakt en een evenement aangemaakt op Oosterwold.info en op onze website en marktplaats Oosterwold. Een dag van tevoren hebben we nog afgestemd: wat gaan we doen? Is vijf verkochte kaarten genoeg? Afzeggen is ook jammer. Uiteindelijk heeft Quirine besloten het concert toch door te laten gaan.

QuirineMelssen6631

QuirineMelssen6639's middags voor het concert hebben we de Tuinkamer leeggeveegd, tafels eruit en een opstelling gemaakt met een kleine kring rondom de piano. Quirine en Martin repeteren van tevoren in de namiddag zon. Het is meteen te horen dat de Tuinkamer zich akoestisch heel goed leent voor een dergelijke uitvoering.

Als voor het concert het publiek binnenkomt, serveren wij koffie en thee, en prepareren Quirine en Martin zich voor de opkomst. Quirine heeft een metamorfose QuirineMelssen6637doorgemaakt in een lange knal-rode jurk. Ze praat het concert van engelse ballads aan elkaar met persoonlijke toelichtingen. Martin ondersteunt de ballads met zingende QuirineMelssen6640tegenmelodielijnen. Je kunt horen dat ze zeer goed op elkaar zijn ingespeeld.

Centraal in de ruimte zijn drie groene, donzige herten opgesteld, die een rol krijgen in het concert, omdat Quirine op die dieren haar emoties en gedachten projecteert.

Het kleine publiek was enthousiast en de kleine setting

QuirineMelssen6645

biedt ook de gelegeneheid om na afloop samen na te praten. Dat is zeker de charme van zo'n presentatie met de sfeer van een huisconcert.

Quirine en Martin, heel veel dank, en wellicht een volgende keer met meer publiek. We hebben een start gemaakt van wat hopelijk een terugkerende concertreeks kan worden, met kunstenaars en musici van zeer verschillende pluimage.

 

We discussiëren wat af in Oosterwold, en er komen ook steeds meer theatrale of muzikale evenementen. Maar open gesprekken zoals we dat kennen van bijvoorbeeld Pakhuis de Zwijger kennen we nauwelijks. Misschien kunnen we daarin verandering brengen.

Thrivability550x825Dave Pendle en Michelle Holliday willen daarvoor een eerste aanzet geven in een presentatie en dialoog over Thrivability? ThrivaWat? Thrivability is een nieuw woord dat Michelle Holliday heeft samengesteld uit de engels woorden to Thrive: na te streven of te floreren en Ability: vermogen. Dus het vermogen om te floreren. Dat zijn ingewikkelde woorden voor iets wat wellicht toch heel basaal is: hoe mooi zou het zijn als we niet alleen goed zouden zorgen voor elkaar en voor de natuur, ecosystemen, leefomgevingen, en bij al dat zorgen ook zelf nog zouden opbloeien, tot bloei komen?

Michelle HollidayMichelle heeft hierover een boek geschreven: The Age of Thrivability. Dat is de aanleiding voor een presentatie die inleidend zal zijn op een aantal vragen waarmee de deelnemers aan de slag zullen gaan. Als er genoeg deelnemers komen, kunnen we uiteen gaan in verschillende groepjes, en daarna plenair uitwisselen.

De voertaal tijdens de presentatie is Engels. In de discussiegroepjes, kan waarschijnlijk ook voor Nederlands gekozen worden.

Dave heeft een evenement aangemaakt op www.Oosterwold.info. Je kunt daar ook een kaartje regelen via Event-Brite. We gaan er vanuit dat het niet uitverkocht zal zijn, dus kan je je ook melden aan de zaal. Er wordt een vrijwillige bijdrage of donatie gevraagd voor de gastspreker en een beetje voor de organisatoren en een kopje koffie.

Voor meer informatie lees de beschrijving op Oosterwold.info

Locatie: De Tuinkamer van Paradijsvogelbosje

Aanvang 19:30 uur. Inloop vanaf 19:15 uur. Inclusief koffie of thee. Vrijwillige bijdrage.

 

M4157923 1Het was weer zover! Ik werd weer een jaartje ouder. En.... we hielden weer een Paradijsvogelpodium. en rijkelijk (misschien iets te rijkelijk) gevulde avond, met muziek en vermaak van alle soort. Om te beginnen is het zingen van LANG ZAL ZE LEVEN door 30 behoorlijk geoefende stemmen een feest om te horen! Vrienden en familie van dichtbij en verderaf kwamen langs! En heel langzaam pakte ik mijn podiumcadeau uit. Gabrielle die Schubert speelde, Bart die springmuis vertelde (of was ;-) ). 

M4157929 1

M4157934 1

 Hendrik-Jan kwam met een feestboekje vol toepasselijke haiku's, ik mocht zelf zingen en met Marien en Irene vulden we een blokje net Nocturne, En prière en Ave Verum van Fauré. 

M4157940 1Spannend en heel leuk om samen met je dochter te zingen!

M4157950 1Na de pauze is John aan de beurt met Fauré en Hándel. 

 

 

 

M4157956 1M4157975 1En dan is Jos Bregman aan de beurt. Die een dag vol optredens heeft, omdat ie eerder op de dag ook al een kunstwerk bij de Prieelvogelweg heeft onthuld. Hij laat processen in de iepen langs de Goudplevierweg en Paradijsvogelweg zien. 

Na een Weesgegroet Maria (Ave maria van Verdi) mijnerzijds, zingt Irene met Ronald op de piano J'attendrai. Fijn dat Ronald als pianist instapte, en leuk dat ze bij het volgende concert een project van Ronald gaan doen. M4157995 1

En dan is het tijd voor de diva van de avond, "Caroline: ik moet met microfoon zingen van Marien"

Nou dat zeg ie terecht, want het klonk heerlijk!

M4158007 1

M4158008 1

 

En dan is het uitpakken afgelopen! We drinken er met elkaar nog een borrel op en hebben het gezellig!

Het volgende podium is waarschijnlijk in het amfi theater op 24 juni 2023. 

Vind je het leuk om op te treden op dit laagdrempelige podium, of vind je het leuk om een keer te komen kijken en luisteren en wil je daarvoor op de maillijst stuur dan een mailtje naar INFO     (AT)    PARADIJSVOGELBOSJE.NL, dan zetten we je op de mailinglijst!

We zien u graag!

 

Foto's: Martin Schepers

ZadenBeurs 9606Komende maandag, tweede Paasdag organiseren de Kruiderij en het Paradijsvogelbosje gezamenlijk een zadenmarkt. Neem zelf zaden mee als je die hebt. En je kunt ook zaden ruilen of kopen voor een bescheiden bedrag of vrijwillige donatie.

De locatie is dit jaar bij de Kruiderij Hof van Eeden, Frederik van Eedenweg 40, Almere Oosterwold

Aanvang: 10.00 uur met koffie en thee. Eindtijd: 13:00 uur

Ook jonge plantjes kunnen natuurlijk gebracht, geruild en gegeven of gekocht worden.

We hebben de voorgaande jaren vaker een zadenmarkt gehouden, en dat is iedere keer weer een feestje.

Laten we er deze keer weer een feestje van maken.

Aanmelden hoeft niet. Mag wel.

DSC 2252Zet het in je agenda! Laat die meubelboulevard dit jaar links liggen, kom naar de Zadenmarkt.

De foto's zijn van de vorige lichting

ZadenBeurs 9599

Subcategorieën

primi sui motori con e-max.it