Net voor het nieuwe jaar willen we er langzamerhand toch warmpjes bijzitten. Vandaag komt daarom Julian de Rooij om voor Houtstookenzo een houtkachel bij ons te plaatsen. Als wij aankomen op de kavel is hij net gearriveerd. Eerst worden we nog afgeleid door de ree die zoekt naar het Paradijs. Daarover in de andere blog meer.

Binnen warm zitten betekent vandaag heel veel buiten op een koud dak zitten. Bikkels zijn het hoor, Julian en Marien.

KWhoutkachel 0015 KWhoutkachel 0021
KWhoutkachel 0024

KWhoutkachel 0027

Met een handig karretje (en wat hulpmiddelen, want in de klei is het toch niet altijd even handig) brengen Julian en Marien de kachel naar binnen. Hij staat meteen prachtig in de ruimte. Maar er moet natuurlijk een lucht aanvoer (We werken met een gesloten systeem) en een schoorsteen geplaatst worden. Daarvoor moet er een gat in het dak komen. Daarbij moeten we de dragende raveel (houten verstevigingsbalk) worden vermeden. Als je die doorzaagt, komt je dak naar beneden: niet de bedoeling. Met wat pielen en uitproberen lukt het om de kachel zo te plaatsen dat de pijp netjes recht door het dak kan.  

 

Marien probeert of de hoed van de schoorsteen ook op zijn hoofd past.

KWhoutkachel 0034 

KWhoutkachel 0035

Zou best kunnen.... er komen bij tijd en wijle ook rookpluimpjes uit.)

En dan moet het serieuze werk weer door. De heren keuvelen gezellig met elkaar op het dak:

KWhoutkachel 0036uitsnede KWhoutkachel 0038uitsnede
KWhoutkachel 0042uitsnede KWhoutkachel 0046

Onderwijl prepareert Roy binnen de wanden voor het glasvliesbehang. Het hout zuigt erg en moet daarom voorgestreken worden.

En aan het eind van de middag is het dan nog zover: de haard kan aan.... En hij doet het! We vinden het prachtig. Toekomstige buurman Ron komt ook nog even om de hoek kijken. Hij heeft ook een blijde boodschap. Hij kan anterieur tekenen omdat zijn hypotheek verstrekt kan worden! Leuk Ron! Het gaat volgende jaar nog druk worden! 

KWhoutkachel 0066 KWhoutkachel 0060
KWhoutkachel 0063

KWhoutkachel 0064

Mooi man zo'n vuurtje!

 En Julian: tot over een paar maanden als je in het grote huis de installatie komt plaatsen!

 

primi sui motori con e-max.it