Vandaag hebben we de vierde levering van de boomplantactie voor Oosterwold van Stichting Heg en Landschap tot een goed einde gebracht.
En gisteren hebben we het grootst aantal bestellingen verwerkt. Gelukkkig hadden we fantastisch weer.
Boomplantdag16 092125Een beetje koud, en het was van tevoren nog spannend of de levering door zou gaan. Als het te koud is, kan de kweker het plantgoed de bomen niet oogsten, en is transport ook niet mogelijk.
Gelukkig was het woensdag, Boomplantdag26donderdag en vrijdag overdag boven nul, zodat oogst, transport en afleveren lukt.
Wel is het belangrijk dat alle ontvangers hun plantgoed nog voor de nachtvorst Boomplantdag27inkuilen, zodat de wortels goed beschermd zijn. De inheemse bomen en struiken zelf zijn goed winterhard.
Donderdag hebben we de lading weer bij het Paradijsvogelbosje laten afleveren, en dat was maar goed ook, want er waren niet alleen ruim 9000 bomen en struiken, maar ook heel veel bestellingen met veel verschillende soorten.
En dat betekent dat we eerst alle bomen moeten uitsorteren op soort, en vervolgens alle bestellingen op hoopjes bij elkaar leggen.
Gelukkig hoefden we dat niet alleen te doen. Donderdag waren Sander en Stanford (met dochter en vriendinnen) er vanaf het begin bij. In de loop van de ochtend kwam er een grotere groep. En vandaag waren Mieke, Rikkert en Linda van grote hulp.
En tussendoor is er dan tijd om even samen koffie en thee te drinken met veel koekjes.
Boomplantdag30Omdat er gisteren zoveel bestellingen zijn, is het Boomplantdag34uitsnedespannend of je alles kloppend krijgt. En dat gaat nooit in een keer goed. Een Boomplantdag41enkele keer wordt aan een bos een verkeerd label gehangen. En soms wordt een soort vergeten bij de bestelling. En soms denk je dat een bos 25 stuks heeft, en dan blijkt dat het er maar 10 zijn, omdat de planten groot zijn.

Boomplantdag36En de rozen, dat is weer een verhaal apart. Want dat zijn zulke onregelmatige struiken, dat we alle bossen uit elkaar hebben gehaald om de struikjes per bestelling uit te tellen. Maar dan lijken rozen soms zeer op elkaar, zoals de Bosroos, de Heggeroos, en beklierde Heggeroos. Ja sorry, ik heb het ook niet bedacht.

Boomplantdag68Boomplantdag55Boomplantdag69Vandaag was een grote bestelling met weinig soorten, maar die moesten wel op Boomplantdag65Boomplantdag70het land van Ecomeerhof worden ingekuild. Gelukkig lag er al zand klaar, en nadat wij het plantgoed op rijen hadden gelegd, konden de anderen alles inkuilen. Boomplantdag71
Boomplantdag75Dus nu hebben we nog een staartje nazorg, om de laatste correcties te doen, vooral mensen die nog iets moeten ophalen.
De kruisbessen waren deze week uitverkocht, dus hopelijk worden die binnenkort nog nageleverd.
Boomplantdag78uitsnedeBoomplantdag23 120832Boomplantdag23 403Boomplantdag23 834We waren gisteren en vandaag ook nog bezig met deze laatste restjes. En je wilt het graag kloppend hebben. Het lijkt toch een beetje op het werk van een penningmeester, die zich suf piekert over een cijfer achter de komma.
Want van die 30.000 bomen en struiken dit jaar is er vooral heel veel goed gegaan. Boomplantdag23 132632
En het geeft een heel goed gevoel, dat nu de ruim 60 of 75 deelnemers (verschillende bestellingen zijn voor meerdere kavels en woningen) aan de slag gaan om Oosterwold vol te planten. En ook een beetje genoegelijk als wij bedenken dat die grootscheepse plantactie voor onze kavel al twee jaar achter ons ligt. Niet dat er voor ons niets te doen is, want onze moestuin schreeuwt om aandacht.
Dank dus vooral iedereen die mee heeft gedaan en meegewerkt. Van dit soort evenementen krijgen wij energie. En we hebben veel gezellige mensen ontmoet en leuke gesprekken gevoerd. Sorry dat we soms wat streng waren, als we moesten vasthouden aan de administratie. We komen vast binnenkort nog eens langs om het plantgoed te zien groeien.
En een berichtje van de deelnemers met een paar foto's zijn ook zeer welkom. Die wil Stichting Heg en Landschap ook graag gebruiken om toe te lichten wat er van het plantgoed is terechtgekomen. Als de sponsor Yves Rocher Foundation ook enthousiast blijft, dan komt er wellicht volgend jaar weer een gelegenheid.

primi sui motori con e-max.it