Afgelopen zondag hebben we in de Tuinkamer een groep van zes cursisten ontvangen met Johan Smits van de Stadsbomerij als cursusleider.

Het onderwerp was: zelf fruitbomen enten. Afgelopen week waren we druk met andere zaken zoals de bomenplantactie, dus vandaar nu pas deze blog.

Entcursus03Het past heel goed bij onze plannen om activiteiten zoals deze entcursus een plek te bieden in onze Tuinkamer en met onze Stichting Paradijsvogelbosje. We hopen immers dat dergelijke activiteiten bijdragen aan de ontwikkeling van het Entcursus10landschap van Oosterwold. En zelf je fruitbomen enten, dat vind ik bij uitstek Stadslandbouw in de praktijk.

 

 

Entcursus17Entcursus19Entcursus23Als tegenprestatie voor het gebruik van de Tuinkamer mocht ik deelnemen in de cursus.

Johan had de cursus fantastisch voorbereid met een boekje, en met oefenmateriaal om te leren snijden. En ook bossen met verschillende onderstammen en takken om op de onderstam te enten.

Er zijn verschillende soorten van enten, en wij hebben mogen oefenen op de zogenaamde 'verbeterde' plakent, of zoals het op internet genoemd wordt: Verbeterde plakgriffel.

Entcursus34Op de cursus konden we ook een speciaal zakmes kopen, waarmee je goed een schuine snede kunt maken in het plantgoed.

Doel van het enten is om een boom te laten groeien met de gewenste fruitkwaliteit op een onderstam met het gewenste groeivermogen.

Entcursus36Als Johan het voordoet ziet het er eenvoudig uit, maar het valt helemaal nog niet mee om een goede rechte snede te maken. Bovendien moet de tak die je wilt enten dezelfde dikte en snede hebben om te passen op de onderstam. Met een extra snede in de ent kan je de beide delen in elkaar haken zodat ze beter blijven vastzitten. Een rekbaar stukje buddytape zorgt ervoor dat de ent blijft zitten, en dat uitdrogen van het topje minimaal is.

Het was ook nog fantastisch weer, dus konden we de takken buiten uitstallen, en binnen in het zonnetje werken.

Entcursus42Nadat we geoefend hadden, mochten Entcursus49we zelf proberen om eigen boompjes te enten. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken, en vier boompjes geent. Nu maar hopen dat ze iets gaan doen. Omdat het gaat vriezen heb ik de boompjes in bloempotten geplant en laat ik ze overwinteren in het tuinschuurtje. FingersEntcursus41 crossed.

Volgende week komt Johan nog een keer de cursus geven met zes andere cursisten.

Een foto impressie

Entcursus46

 

 

 

 

 

Entcursus48

 

 

Entcursus44

 

Entcursus59

Entcursus55Entcursus52

Entcursus66

 

 

Entcursus70

 

Entcursus69

primi sui motori con e-max.it