Vorig jaar zijn twee groepen studenten van de Aeres Hogeschool begonnen met een inventarisatie van planten, insekten en vogels in en rond het Paradijsvogelbosje.

Het doel is om te onderzoeken, hoe planten en dieren zich vestigen en ontwikkelen in Oosterwold. Omdat we in 2016 zijn begonnen op een kale akker, is het nog een heel nieuw landschap. Ondanks dat we zelf veel invloed hebben uitgeoefend door grond te verzetten, vijvers te graven, bomen te planten en planten te zaaien, moet er toch een ecologisch evenwicht gaan ontstaan. En te verwachten is dat dat ecosysteem zich de komende jaren verder blijft ontwikkelen.

Vandaar dat dit jaar twee nieuwe groepen studenten de opdracht hebben gekregen om niet alleen te inventariseren, maar ook de resulten te vergelijken met vorig jaar.

Eind februari zijn alle studenten al eens wezen kennismaken.

Vandaag is de groep voor plantenonderzoek begonnen. De insektengroep start iets later. Het is ook nog iets te koud voor die koudbloedige beestjes. We hebben gezamenlijk weer een ronde gelopen. Langs de bosrand heb ik de Studenten ook een vraag gesteld: Er groeit een woekerend soort gras, dat hele zoden vormt, en waar ontelbaar muizenholletjes in zitten. Welke gras is dat? Wellicht dat we moeten wachten tot het gras bloeit, want dat is best lastig determineren. Hopelijk leer ik dan ook hoe we het gras iets meer in toom kunnen houden.StudentenAeres3555566

 

 

 

 

 

Hopelijk levert het onderzoek ook inzichten en adviezen op voor nieuwe initiatieven die zich de komende jaren gaan vestigen in Oosterwold. Ook kunnen we met de inzichtStudentenAeres2753366en wellicht beter verbindingen maken tussen verschillende initiatieven en bestaande natuur, zoals de bosstroken van Staatsbosbeheer.

Ik ben benieuwd naar de bevindingen en resultaten. Die kunnen we aan het eind van de zomer voor het eerst verwachten. In de tussentijd zullen de studenten een aantal keer op het Paradijsvogelbosje aan de slag gaan. Leuk dat zo ook voor studenten een ontmoetingsplek kunnen bieden. Welkom Bo, Nathan, Max, Myrthe, Abram, Dennis, Stephan, Tiemen.

primi sui motori con e-max.it