Nu eens geen blog over planten of dieren of bouwen. Maar over radio. Ik hou ervan om te luisteren naar Radio 4, klassieke muziek. In de kleine woning, die met houtskeletbouw is opgetrokken, heb ik sinds de bouwfase een kleine installatie staan, met een lange stroomdraad als antenne. Maar die stoorde behoorlijk. Dus heb ik een nieuwe binnenantenne met ingebouwde versterker van König gekocht voor een kleine 25 euro. De ontvangst is redelijk maar helt niet over.

AntenneversterkerEn toen kreeg ik glasvezel. Ik had mij er niet vantevoren in verdiept. Als je de ouderwetse kabelaansluiting hebt, dan kreeg je er altijd een zogenaamde analoog signaal bij, waarmee je via een coax kabel je radio-ontvanger kan voeden. Maar dat analoge signaal wordt niet meer geleverd via glasvezel.

Je koopt wel via je provider een digitale ontvanger, waarop je je TV aansluit. De provider biedt ook alle radiozenders via de glasvezel. Maar dan moet je de radio ontvangen via je TV, of je moet een aparte kabel van de digitale ontvanger naar je radio sturen. En dan kan je niet op je radio een zender zoeken, maar moet je via de afstandsbediening van je digitale ontvanger je zender kiezen. Dat wil ik helemaal niet. Mijn TV staat niet eens in dezelfde ruimte als mijn radio!

Terwijl ik mij nu in de kleine woning behelp met een redelijk signaal via de binnenantenne, biedt mijn grote woning een nieuwe uitdaging. Want die is gebouwd met een stalen frame en een stalen dak, en dat werkt min of meer als een kooi van Faraday. Die schermt dus alle straling, inclusief radiosignaal af. Dat zal de reden zijn, dat de nieuwe binnenantenne niet werkte. De prima Pioneer Receiver vond het signaal te zwak, en dan hoor je helemaal geen radio. Dus heb ik een extra antenneversterker gekocht, weer voor een paar tientjes, maar daarop alle hoop gevestigd. En..... niets. Waarschijnlijk versterkt zo'n antenneversterker de aanwezige ruis net zo hard als het signaal, en blijft er niet voldoende zuiver signaal over. Wat nu? Ik ben niet zo gevoelig voor reclame, maar op de TV zie je de afgelopen tijd regelmatig reclame voor digitale radio. Die reclame is meestal gericht op mensen die een aparte radio kopen met een kleine luidspreker erin, die digitale radio ontvangt. Werkmensen in de bouw gebruiken ze vaak omdat ze uiteraard een mobiele radio nodig hebben.

De techniek voor digitale radio wordt afgekort tot DAB+. Aan de website Digitalradio.nl ontleen ik de volgende uitleg:

De analoge ether FM wordt op termijn opgevolgd door het Digital Audio Broadcasting+. DAB+ werkt volgens het Single Frequency Network principe, waarbij verschillende zendmasten dezelfde data op dezelfde frequentie uitzenden. Dit heet een multiplex-kanaal. Hierdoor zijn er geen signalen die met elkaar in conflict komen, in tegenstelling tot fm-radio. Iedere geschikte ontvanger splitst het signaal op in individuele zenders op waardoor er naar radiozenders kan worden geluisterd.Radio0510

Met enig zoeken op het internet kwam ik nu ook een DAB+ radio-ontvanger tegen die het signaal door kan sturen naar je eigen Versterker. Het merk DUAL roept nostalgie op, omdat vroeger heel veel mensen een Platenspeler van DUAL gebruikten. Maar blijkbaar bestaat deze firma of handelsnaam nog. Hij kost een kleine 70 euro. Toch maar uitproberen. In het pakket zit een zwart kastje met display, een afstandsbediening en een onooglijk draadje dat als antenne dienst moet doen.

Nu de opstelling uitproberen: Ontvanger aansluiten, en mijn mooie binnenantenne erin. Radio0509

 

 

 

 

Niets. Extra antenneversterker ertussen .... Niets. Wat nu? Toch maar even dat onooglijke draadje proberen. Je moet de ontvanger een scan laten uitvoeren om de zenders op te zoeken. En ja, het werkt. Nadat ik de output in de aux ingang van de versterker plug, krijg ik radio ontvangst. Prachtig en zonder enige storing. Dat is het voordeel van digitaal. En wat nu het gekke is: Als ik vervolgens dat onooglijke draadje eruit trek, dan doet de radio het nog steeds: helemaal zonder antenne. Het is een mirakel. Toch maar dat draadje voor de zekerheid.

Wellicht is dit ook een goede tip voor anderen die radio willen ontvangen en niet afhankelijk willen zijn van de glasvezel ontvanger.

primi sui motori con e-max.it