Zo. De vorige blog is alweer zo'n maand geleden. Facebook begint mij dit keer terecht (meestal doen ze dat al na 3 dagen) lastig te vallen, omdat ik onze volgers al zo lang niets meer van ons heb laten horen. En hoewel wij op facebook en de blog best open zijn, voelt het melden van afwezigheid door vakantie toch als gek. Je bent zo zuinig op wat je aan het opbouwen bent, daar mag niemand aankomen. Maar... wij waren dus (eigenlijk voor het eerst sinds we in Oosterwold zijn echt...) op vakantie.

Ik hoop daar nog wel een inspiratieblogje over te schrijven, want we waren echt op mooie plekken in Normandie en Bretagne. Het was daar in ieder geval niet zo ongelovelijk bloedheet als hier... Maar daarover later. Als ik nu niet weer start met bloggen over nu, ga ik het niet volhouden. Want zo onderweg naar de 500e blog merk ik toch dat ik me ertoe moet zetten. Ik ben benieuwd hoe we dat over een jaar doen.

etiket druiven en vlierbessenMaar nu dan de oogst... We hebben prachtige druiven. Voor het eerst een echte voorraad. Niet genoeg voor wijn, maar wel teveel om zelf helemaal op te eten, dus ja... wat doen we ermee. Ik vind op het internet een recept voor druivenjam met kruiden en port.. Dat inspireert. Dus ik breid het uit tot een jam van druiven, vlierbessen en wat appel. En ik neem de tip om te kruiden (nootmuskaat, kaneel en jeneverbessen) over, bij gebrek aan port.

Verder staan in de buurt veel vlierbessen. Daar hebben we ook veel van geoogst. Om vlierbessen-appeljam van te maken.

20180819 brouwmarktMaar... ik heb mij misrekent. Voor de vlierbessen heb ik een passeerzeef nodig. En in de voorbereiding van de verhuizing was de mijne stuk. Maar dat herinner ik me te laat. Daar sta ik dan...

Waar haal je op zondag een passeerzeef? Nou bij de brouwmarkt. Ik haal daar ook mijn jampotjes en deksel. Ik dacht dat Marien daar allang was geweest, maar dat bleek niet. De brouwmarkt is voor de zelfbrouwer (van jam tot wijn en cider tot bier) een enorme snoepwinkel. Iedere soort installatie, maar 20180819 brouwmarkt 2ook alle onderdelen en ingredienten (behalve de verse) kun je hier (of in de webwinkel) kopen. En het is leuk om de verwondering te zien, die ik herken van toen ik er de allereerste keer kwam. Echt een snoepwinkel. We houden het nu bij een passeerzeef en een boek over hoe je cider kunt maken. We gaan het zien, maar komen zeker terug.

Vanmiddag heb ik de druivenjam en de vlierbessenjam afgemaakt. En de druivengelei is lekker geworden... Mijn lekkerste creatie van deze zomer, al zeg ik het zelf. Dus in deze hoek ga ik nog wat experimenten. Zo'n prutje waar je lekker kaas bij kan eten... En waar gaat het eerste feestpotje naartoe? Naar het feestvarken Tjalf volgende week zaterdag. Tot dan Tjalf!

 

En o ja, natuurlijk gaat er een potje van dit spul naar mijn ouders, die vandaag 51! jaar getrouwd zijn... Gefeliciteerd Arie en Ria Oosterink!

 

En als ik klaar ben met etiketteren, ruimt Marien ze hoog in de kast op:

 IMG 20180819 WA0005

primi sui motori con e-max.it