We willen in de keuken het aanrecht maken van massief eiken, en dat behandelen met Epoxy, om het hout optimaal te beschermen. We hebben wat lopen zoeken op internet om te snappen hoe dat moet, en waar we het beste kunnen bestellen. Dat is op zich gelukt, maar het kijken van leuke filmpjes op internet is nog iets anders dan zelf met epoxy werken. Mede daarom hebben we een proefproject bedacht, namelijk de eiken planken die wij gebruiken in de badkamer om een wasbak te dragen.

IMG 20180916 163033168We volgden keurig de voorschriften bij het mengen, met keukenweegschaal voor de precisie. Epoxy bestaat uit twee componenten die goed gemengd moeten worden. Het aanbrengen van de epoxy met een velour-roller ging op zich best, maar al snel bleek dat we veel te veel hadden aangemaakt. Op de aanwijzing stond: 200 tot 250 gram per vierkante meter. Helaas moesten we dus een flinke hoeveelheid weggooien. output 6sKzrr

Als je epoxy aanbrengt, komen er belletjes in de laag. Of dat nu lucht uit het hout is, of dat de chemische reactie in de epoxy belletjes veroorzaakt.

Op het internet zie je twee methodes om de belletjes weg te krijgen: met een föhn of verfbrander, of met een gasbrander. Bij de eerste laag hebben we met een föhn gewerkt, maar dat ging niet zo goed. Je moest behoorlijk blazen om de belletjes weg te krijgen, en dan onstaan er ook golfjes in de epoxy. Toen de volgende dag alles uitgehard was, bleken er toch nogal wat belletjes te zijn, dus heeft Marie-José flink geschuurd.

De tweede laag hebben we dunner aangebracht. 100 gram per vierkante meter bleek nog ruim voldoende. En nu hebben we de onkruidbrander erbij gehaald, om belletjes weg te krijgen. Dat ging een stuk beter. Het is heter, met minder wind. Alleen moet je wel oppassen, want als je het te lang verwarmt, gaat de epoxy roken of zelfs branden.

Nu maar hopen dat het mooi opdroogt. Dan kunnen we de badkamer afmaken, en met vertrouwen aan de keukenwerkbladen beginnen.

primi sui motori con e-max.it