DSC 6245Afgelopen weken heb ik de Workshop Ontwerp je Kavelbeplanting gegeven aan elf deelnemers.
Vorig jaar heb ik deze workshop voor het eerst uitgeprobeerd. Op basis van de ervaringen heb ik de workshop van twee avonden uitgebreid met een individueel gesprek.

Op de eerste dag zijn we begonnen met een wandeling door het Paradijsvogelbosje. Dat is een goede manier om aan te voelen hoe een ontwerp van je kavel aanvoelt. Als je tussen de bomen doorloopt, als je aan de oever van je eigen vijver staat. Hoe je privacy voelt als de beplanting voldoende uitgroeit. Overigens waren we dit jaar wat later dan vorig jaar, en dat konden we tijdens de wandeling goed merken. Het werd al snel donker. Maar dat maakt de wandeling ook een beetje spannend. Vooral langs de bosrand.

DSC 6257
DSC 6271Vervolgens gaan we naar De Tuinkamer en begint iedereen functies in de eigen kavel in te tekenen: Wat wil jij doen op jouw kavel? Hoe kan het ontwerp van jouw kavel daarbij ondersteunen? De achterliggende gedachte is, dat een ontwerp sterker wordt, wanneer je meerdere functies benoemt voor je keuze: een wilgeboom kan tegelijk windvang regelen, schaduw geven, snel groeien, bijen voeden, de biodiversiteit verhogen, de grond verbeteren, de waterhuishouding verbeteren.

Aan het einde van de eerste avond presenteren alle deelnemers hun kavelontwerp met ingetekende functies.

DSC 6408

DSC 6286DSC 0564DSC 6275De individuele gesprekken voerde ik vaak met de deelnemer en de partner erbij. Dat maakt het gesprek spannend, omdat het helpt om een goed verhaal te maken dat je kunt delen met je partner.De kernzin voor deze gesprekken zou kunnen zijn: hoe maak je op je kavel een plek om te zijn? Verschillende plekken waarschijnlijk. IMG 20181004 162212940
We zijn ook bij een paar deelnemers op bezoek geweest op de kavel in aanbouw. Dan proef je meteen de sfeer.
Het waren allemaal zeer inspirerende gesprekken. Het is een leuke combinatie om in de groep ideeën uit te wisselen, en in het individuele gesprek helemaal focus te leggen op eigen wensen en dromen.

Op de tweede avond heeft iedere deelnemer een plek gekozen en uitgewerkt om te ontwerpen hoe je van die plek een biotoop maakt. Een biotoop is een soort microklimaat, waar een combinatie van planten, bomen en struiken zich zo thuisvoelt, dat de planten goed groeien en tot een evenwichtig eocosysteem ontwikkelen. Dat is uiteraard heel anders voor de oever van je vijver als voor de boomgaard, of een droge heuvel. Zo kan je per plek een plantschema maken en bomen en struiken selecteren. Een plantschema per biotoop werkt veel beter dan één schema voor je hele tuin. Daarvoor zijn de kavels in Oosterwold gewoon te groot en te veelzijdig.

DSC 6273
Ook deze keer presenteren de deelnemers aan het einde van de avond hun eigen plan: Zover als het gekomen is. Iedereen kan verder om van je kavel je eigen plek en je eigen verhaal te maken.DSC 6412DSC 0570
Bedankt, Tanja, Kirsten, Marjo, Sebastien, Elisa, Mara, Wendie, Jenette, Joost, Jennie, Anja, ik vond het ook zeer inspirerend. Ik kom volgend jaar zeker eens buurten om de resultaten te bewonderen.

Waarschijnlijk organiseer ik de cursus weer in het voorjaar.

primi sui motori con e-max.it