Donderdag 28 februari 2019 werd in de gemeenteraad van Almere over de Oosterwold gesproken. Aan de orde komen de grondprijsstijging (en de overgangsregeling), maar ook de rol van de gemeente in Oosterwold. Over de hele ontwikkeling in Oosterwold maken wij ons wel zorgen.

volle raadszaal2

volle raadszaal

Behalve door direct gedupeerden van de verhoogde grondprijs spreken Marjon en Marien ook in om als bewoner hun zorgen te uiten. Hieronder de tekst van Marien:

raadszaal Marjon

Geachte leden van de gemeenteraad, wethouder en andere aanwezigen.

Wij behoren tot de eerste initiatieven die in het avontuur Oosterwold zijn gestapt. In 2014 hebben we ingetekend op de Structuurvisie Oosterwold.

Ik citeer u uit een bericht dat de Oosterwold Organisatie in juni 2014 heeft gepost op de Facebookpagina:

“Oosterwold (biedt) ruimte voor 15.000 nieuwe woningen, terwijl het gebied zijn groene en agrarische karakter behoudt en verder ontwikkelt. In dit gebied wordt gestreefd naar een rijke variatie aan woon- en werkmilieus en voorzieningen in lage dichtheden, als tegenhanger van de hoog-stedelijke westelijke ontwikkeling. In Oosterwold wordt vergaand organisch ontwikkeld. Einde citaat.

Het is maar de vraag of dit beoogde Oosterwold de komende jaren haar groene en agrarische karakter, lage dichtheid en rijke variatie aan woon- en werkmilieus en voorzieningen kan waarmaken.

Want laten we onderkennen, dat alle wijken in Oosterwold nog in ontwikkeling zijn. Er is nog geen volwassen landschap en veel zaken zijn nog niet geregeld. Toch hebben wij met veel bewoners de hoop dat er iets prachtigs ontstaat met een enorme inzet van bewoners, dat voor iedereen die Oosterwold bezoekt van waarde is.

raadszaal Marien

De aangekondigde verhoging van de grondprijs met 80% heeft een schokgolf veroorzaakt, die ons doet realiseren, dat zo’n rigoureuze verandering gevolgen heeft voor de kwaliteiten die wij in Oosterwold nastreven.

Maar al te gemakkelijk wordt in de Nieuwsbrief Oosterwold en in de antwoorden van de wethouder gesuggereerd, dat de grondprijs omhoog moet en dat verder alles hetzelfde blijft. Ik kan u voorspellen dat het niet hetzelfde blijft.

Ik hoop dat u zich realiseert dat Oosterwold anders is dan een gewone wijk elders in Nederland. Als de grondprijs veel hoger wordt, dan gaan veel initiatiefnemers kleinere kavels kopen. De Oosterwold-Organisatie geeft nu zelf dit advies. Op kleinere kavels kan je in Oosterwold kleinere woningen bouwen. Dus dat zal de druk verhogen om meer vergunningsvrij bij te bouwen om aan dezelfde wooneisen te voldoen. Hierdoor ontstaat een wijk met hogere bouwdichtheid, en meer versnippering.

In Oosterwold moeten we zelf de publieke ruimte inrichten. Het lijkt alsof kavels in Oosterwold ruim bemeten zijn, maar ik wil u uitnodigen in een willekeurige wijk in Almere rond te kijken welk aandeel door publieke ruimte wordt ingenomen: leuk aangeklede wegen, bomen, groenstroken, fiets- en wandelpaden, parken, waterpartijen. Dat moeten we in Oosterwold allemaal zelf maken. En als alle kavels kleiner worden, raakt de publieke ruimte versnipperd. Wat vind u ervan als de gemeente zegt, dat het park in uw wijk wel wat minder kan?

En dan Stadslandbouw: Volgens het bestemmingsplan dient iedere Oosterwolder op de helft van z’n kavel stadslandbouw te realiseren. Dan mogen we toch verwachten dat die stadslandbouw op enigerlei wijze rendabel kan worden uitgeoefend. Maar voor de voorgestelde prijzen is er in heel Nederland geen boer te vinden die hier landbouw wil bedrijven.

Een duurzame wijk in Oosterwold is ook een sociaal duurzame wijk. Die vraagt om een gevarieerde samenstelling met mensen uit alle lagen en diversiteit die we in onze samenleving hebben. Als deze prijsverhoging maakt dat ontwikkelen en wonen in Oosterwold buiten bereik raakt voor de helft van de Nederlandse burgers, dan verwacht ik dat u als politici die scheefgroei repareert. En wel voordat u de kavels onbetaalbaar maakt.

Los van de taxatie spreek ik u aan op uw verantwoordelijkheid, om de gevolgen van deze grote verandering op u te nemen. Want als u dit laat gebeuren, dan ontstaat onherstelbare schade aan de kwaliteiten die we nodig hebben in Oosterwold: minder groen, minder landbouw, dichtere bebouwing, minder publieke ruimte, meer wegen, minder diversiteit, minder betaalbare woningen.

En niet alleen voor bewoners van hun eigen wijk. Veel Almeerders fietsen op een zonnige dag het buitengebied in. En dan willen zij door een ruim en groen Oosterwold fietsen en niet door een Vinex wijk.

En wilt u in 2022 bezoekers van de Floriade vertellen dat we de kwaliteit van Oosterwold hebben opgegeven om de marktwerking in de grondexploitatie een kans te geven?

Over de grondprijs wil ik nog graag toevoegen dat een overgangsregeling helpt voor één groep maar niet voor de toekomst van Oosterwold. En een hertaxatie kan helpen om het vertrouwen te herstellen dat u als bestuurders begrijpt wat mensen in Oosterwold doen.

Op de agenda van vandaag staat De Rol van de Gemeente in Oosterwold. Dat onderwerp is veel breder dan alleen de grondprijs. In mijn tweede brief kunt u lezen dat de gemeente de bewoners bij vrijwel alle aandachtspunten te weinig betrekt. Hierdoor wordt het handelingsperspectief van bewoners belemmerd, en ontstaat geen draagvlak voor oplossingen.

foundingfathersandmothers 0312Ik verwelkom regelmatig bussen vol met notabelen die Oosterwold met eigen ogen willen aanschouwen. Als het goed gaat.

Juist daarom wil ik u vragen, leden van de gemeenteraad, en ook de wethouder en andere bestuurders van Oosterwold en de gebiedsregisseur en ambtenaren:

Als zich moeilijkheden of problemen voordoen, zoek dan OOK bewoners op, nodig uzelf uit, en zoek in gezamenlijkheid naar mogelijkheden. Er is een enorme potentie van betrokken en ter zake kundige bewoners die vanuit hun eigen ervaring willen bijdragen aan oplossingen.

En deel uw informatie. En sluit alstublieft niet alle deuren om u intern te beraden op een handelingsperspectief voor alleen de gemeente, Waterschap of het Rijk.

Als u de visie van Oosterwold een warm hart toedraagt, stel bewoners dan in de gelegenheid om in open samenwerking met u dit landschap tot iets moois te maken.

Ik nodig u uit en zet de koffie en thee graag voor u klaar.

Dank u wel voor uw aandacht.

 

primi sui motori con e-max.it