Hugel 3225 1

Het afgelopen seizoen was onze moestuin niet echt een succes. Hoewel we in het voorjaar veelbelovend zijn begonnen met het bedekken van de moestuin met een dikke laag houtsnippers, was de oogst miserabel. Wat er aan zaaigoed is opgekomen, werd systematisch afgeknaagd door de plagen naaktslakken en muizen. Daarna even de moed opgegeven, en is het onkruid om zich heen gaan grijpen.

Hugel 3226 1 2Dus moesten we maar weer een nieuw begin maken. Uit verschillende bronnen (bijvoorbeeld deze link) heb ik positieve verhalen gehoord over de teelt op een zogenaamde Hügel of Hügelbed. Dit is een techniek, vooral bekend vanuit de Permacultuur, waarbij verbouwd wordt op een ondergrond waarin verterend hout zorgt voor een organische, voedselrijke bodem.

Hugel 3233 1Hoewel ze dit beschrijven als ideaal voor een arme grond, wil ik het graag ook proberen, omdat in Flevoland de toplaag van zeeklei weinig organische bestanddelen heeft. Hout in de ondergrond zou dus kunnen helpen om dat evenwicht te versterken, en beter vocht vast te houden in de droge zomers.Hugel 3235 1

Het begint met het graven van een flinke voor in de grond. Dat heeft voor ons het voordeel dat we meteen het onkruid radicaal verwijderen. Het zijn twee voren geworden van zo'n 2,5 spade diep en drie spades breed. En aan beide kanten dus een flinke berg grond. Een goede week geleden heb ik telkens tegen de avond een klein uurtje gespit. Dat was dan wel weer voldoende, want het is een stevige klus.

En donderdag kwam onze vriend Mick ons weer eens helpen. We zijn toen begonnen met klein hout verzamelen en klein zagen, dat over was gebleven van de zaagaktie van het Houthakkersgilde. Zij zagen het dikke hout in meters, maar de dunnere takken blijven dan over, zodat er grote bergen ontstaan in de bosstrook. Het klein zagen van die bergen dient een dubbel doel, het ruimt het bos ook Hugel 3241 1mooi op, zodat jonge struikjes kunnen blijven groeien.

Vervolgens hebben we al dat hout in de gegraven voren gegooid. Eerst nog als een chaotische berg, en daarna geordend, zodat de hele voor was afgevuld.

Daarna moest de grond er weer op. Maar het weer gooide wat roet in het eten, en een paar flinke regenbuien joegen ons naar binnen. Na een verlengde theesessie gingen we het tussen de buien door toch nog maar eens proberen. Maar met alle regen van de laatste weken verandert de klei in een kleverige modderbaan, waarvan een flink deel aan je schoenen blijft kleven, en je spade zelf verandert in een kleverige klont klei.

Toch hebben we het hout nog een aardig eind onder gekregen. Maar we waren verbaasd dat het helemaal geen mooie heuvel of dijkje werd.

Hugel 3286 1Afgelopen dagen heb ik die paar mooie uurtjes tussen de regenbuien door nog gebruikt om de overtollige klei tussen de hügelbedden op de heuvel te scheppen, zodat er nu toch echt twee dijkjes van zo'n veertig centimeter hoog zijn geworden. Het valt nog niet mee om daar een fatsoenlijke foto van te maken met die lage zon.

Hugel 3287 1De eerste planten die hiervan hopelijk kunnen profiteren zijn onze aardbeien die na drie jaar nodig moesten worden overgeplant. Daarmee hebben we nu bijna één hele Hügel volgeplant. Het ziet er in ieder geval weer veelbelovend uit.

Hugel 3306 1Hopelijk dat de muizen en slakken komend seizoen voldoende gedecimeerd worden door hun natuurlijke vijanden. Wat mij betreft mogen ze komen, die uilen, valken, buizerds, havikken, wezels, hermelijnen, bunzing, vos. En ja nog wat ijverige katten erbij.

Hugel 3308 1

Hugel 3310 1

Hugel 3314 1

 Hopelijk kunnen we volgend seizoen hele enthousiaste verhalen vertellen over reuze oogst van onze Hügelbedden. Wordt vervolgd..... En ondanks of dankzij de regen, was het weer heel gezellig, Mick. Bedankt voor je hulp!

primi sui motori con e-max.it