WilgenKnotten 3953Afgelopen week hebben we meer dan vier dagen besteed aan het knotten van onze wilgen. Dat zijn er dan ook een paar honderd, en ze groeien als ... als wilgen.

De laatste drie jaar heb ik bij bijna alle wilgen ieder jaar vier meter hout van de bomen gesnoeid. We proberen de wilgen zo te snoeien, dat de dunne takjes van vorig jaar blijven staan, en de lange dikke takken met zijtakken boven de knot worden afgesnoeid. Daardoor kan de boom in het voorjaar meteen op de jonge takken blad en bloem maken.

WilgenKnotten 3959Tijdens het snoeien is goed te zien, dat het op verschillende plekken al een aardig ruig oerwoud wordt. Des te beter is te zien wat een groot verschil het maakt als je de hoge takken wegsnoeit. Leuk ook dat onze boomsingel er dan echt als een knotwilgenlaantje gaat uitzien.

Met een oproep via Facebook hebben we flink wat hulp gehad bij het snoeien. Het is ook heel leuk en dankbaar werk. En een bijkomend voordeel is, dat de afgesnoeide lange takken gebruikt kunnen worden om nieuwe bomen te stekken. Als je zo'n wilgenstaak van drie meter lang een kleine meter in de grond zet, dan loopt de tak in het voorjaar uit, wortelt en groeit nog hetzelfde seizoen uit tot een heuse boom met een pruik van takken van een ruime meter lang.WilgenKnotten 3962 Zo zijn een paar honderd takken verhuisd van WilgenKnotten 3957ons Paradijsvogelbosje naar een andere plek in Oosterwold, zodat Oosterwold steeds groener wordt.

Ook onze stagiaires Hester en Tijmen werken mee. Niet alleen met het leuke snoeien maar ook met het iets minder leuke opruimwerk en het schonen van de takken. We hopen veel middelgrote takken te gebruiken om een compost container te vlechten.

Bedankt Arjan, Peter, Jeroen, Erwin, Frans, Hester, Tijmen, Karin, Zilla en Eduard, Cathelijne, Bianca, Elisa en Sebastian, Joost, Wim. En succes met planten van alle wilgen.

Het fotoverslag spreekt voor zichzelf.

WilgenKnotten 3971

WilgenKnotten 3969

WilgenKnotten 3972

WilgenKnotten 3988

 WilgenKnotten 3973

WilgenKnotten 4001

WilgenKnotten 4005

 WilgenKnotten 4008

 

 

 

WilgenKnotten 4011

WilgenKnotten 4014

 

 

WilgenKnotten 4095

WilgenKnotten 4104

WilgenKnotten 4015

WilgenKnotten 4110

WilgenKnotten 4115

primi sui motori con e-max.it