RondleidingZaden7459Afgelopen zaterdag hebben Alie en ik twee rondleidingen verzorgd door de Kruiderij Hof van Eeden en het Paradijsvogelbosje. Alie heeft hierover al geblogd op haar nieuwe website KruiderijHofVanEeden.nl. Leuk! Zeker een tip om deze website en blog regelmatig te bekijken.

FotosAlie2370Vanwege de Corona maatregelen hebben we de groepjes kleiner gemaakt. Dat is ook fijner omdat je makkelijker iedereen kunt bereiken en verstaan. Vorig jaar heb ik ook al twee keer een rondleiding gehouden rond het thema zaden verzamelen. En in augustus dit jaar een keer samen met Oogsterwold in het kader van Struinen door Tuinen. Maar het is nu weer een maand later, en er zijn weer andere zaden.

 

RondleidingZaden0124PanoramaFotosAlie4Nieuw deze keer is dat we niet ter plekke de zaden knippen. Dan ben je heel erg afhankelijk van de zaden die toevallig die dag rijp zijn. Als je te vroeg bent zijn de zaden niet rijp, en als je te laat bent zijn alle zaden al in het rond gevlogen. Daarom hebben Alie en ik na afloop van de beide rondleidingen in de Tuinkamer een klein winkeltje ingericht met zaden. Alie had alle zaden van kruiden al keurig in zakjes verpakt. Omdat onze zaadvoorraad van inheemse planten zo groot is, met soms grote hoeveelheden van soorten zoals Koninginnekruid, Kaardebol, Gele Morgenster enz, vraag ik de deelnemers eerst uit te kiezen wat ze willen, en dan vul ik ter plekke een zakje met zaad.

RondleidingZaden7522FotosAlie2362Onze stagiaires hebben afgelopen week meegeholpen met het verzamelen van zaad. Dat helpt want het is toch best een heel werk.PanoramaRondleidingAlie1

PanoramaFotosAlie2Er waren veel deelnemers die nog aan het begin staan van hun Oosterwold avontuur, en zich daarom afvragen: waar moeten we beginnen? Behalve de tip, dat het winterseizoen er aan komt, en dat dat de beste gelegenheid is om bomen en struiken te planten, brengen we ook het advies, dat je het niet zo gauw fout doet, als je begint met een aantal planten uit te zaaien. En je kunt uiteraard ook later terugkomen. Zaden hebben we voorlopig nog wel in voorraad, en dat geldt ook voor de Kruiderij van Alie.

RondleidingZaden7479Het sterkt mij wel in het voornemen om ondanks Corona toch binnenkort weer een cursus Ontwerp je eigen Kavelbeplanting te gaan geven. Een aantal deelnemers heeft al aangegeven belangstelling te hebben, dus er zullen er zeker meer zijn.

RondleidingZaden7483Het is fantastisch, dat tuinen in Oosterwold zo verschillend zijn. Dat zie je zeker aan de Kruiderij van Alie, in vergelijking met het Voedselbos in het Paradijsvogelbosje. Waar Alie de kruiden zeer nauwgezet kweekt en onderhoud, staat bij het Paradijsvogelbosje het ecosysteem centraal. Ook zie je de invloed die vijf groeiseizoenen op de tuin uitoefenen. Bomen groeien groot uit, niet alleen de wilgen, maar na deze vijf jaar zeker ook andere bomen zoals berken, Robinia, elzen, hazelaars, notenbomen. Om de fruitbomen in veel verschillende rassen niet te vergeten. Dat betekent dat er ook veel meer schaduw-minnende planten komen, die groeien onder de bomen en struiken. En de fruitbomen profiteren zeker van de luwte die ontstaat achter de boomsingels.

PanoramaFotosAlie3Marie-José maakt de afgelopen jaren veel jam, gelei en likeur van het fruit dat groeit op het Paradijsvogelbosje. Daarbij gebruiken we bijzonder fruit, zoals duindoornbessen en rozebottels, kweeperen, mispels, appelbessen, druiven, en sleedoornbessen.

RondleidingZaden0124Zaterdag hebben we die voor het eerst ook in ons winkeltje neergezet, en hoe leuk is het als deelnemers potjes met jam en gelei kopen!

Marie-José heeft ook nog plaatkoek gebakken met havermout, appels, peren en mispels erop. Heerlijk! En het weer werkte fantastisch mee.

FotosAlie2347

 

FotosAlie2323

Dus voldoende reden om nog een paar mooie plaatjes te delen. Alie en Michel hebben ook foto's gemaakt, waarvoor dank. Sta ik er ook op, hoewel niet altijd even flateus. FotosAlie2359

 

 

RondleidingZaden7467

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RondleidingZaden7511 3

 

 

 

RondleidingZaden7488

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RondleidingZaden7502

RondleidingZaden7523

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

RondleidingZaden7497

RondleidingZaden7508

RondleidingZaden7509 3


 

 

 

 

 

RondleidingZaden7489

FotosAlie2392

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PanoramaRondleidingAlie3 PanoramaRondleidingAlie2

primi sui motori con e-max.it