Duindoorns 7605Marien blogde al eerder dat wij in september een enorme oogst duindoorns hadden. Maar liefst zo'n 13 kilo oogsten we in ons voedselbos! Een heerlijke voedzame en zure vrucht! Met zo'n enorme oogst moet je ook een beetje creatief worden in hoe je het verwerkt. Naast een grote oogst duindoorns, hadden we ook een enorme oogst aan appels in diverse soorten en formaten.

In ons voedselbos hebben we best veel wilde appels gezet. Goed voor de ecologische omgeving, goed om andere appels te bevruchten. Meestal leveren ze vrij klein appeltjes maar dit jaar zijn de appels bijna allemaal zo groot als een kleine handappel. Dus oogsten we ze ook echt.

En dan hebben we nog de rozen. Die hangen vol rozenbottels. Prachtig. Dus op veel plekken laten we ze netjes hangen. Om naar te kijken en voor de vogels. Rozen zijn in deze tijd heel belangrijk voor vogels. Zo tegen de winter zijn dit soort struiken veilige plekken voor vogels. Als ze zich namelijk tegen roofdieren (vossen, roofvogels en uhm katten) willen wapenen, hebben ze in de winter geen blad meer om zich te verschuilen. In de rozenstruiken kunnen ze dat wel. Daarom hebben wij op een aantal plaatsen in ons voedselbos een forse strook rozen staan. Dat maakt ook dat ik nu her en der fors kan oogsten. Dan dat doe ik net als bij de duindoorns rigoreus. Gewoon de takken afzagen (heggenschaar) en daarna de bottels plukken. Zo plukte ik een emmer vol. Oogst2020 7757 1Goed wassen uitkoken en daarna door de passeerzeef. En dat ruik zo ontzettend lekker! Jullie kennen vast de reclame uit de jaren tachtig nog wel van Roosvicee: Mama mag ik pompen? Voor de lol heb ik m hierin de blog gehangen.

Er gaan nog wel een paar oogstjes komen komende weken.

Ook de druiven zijn binnengehaald. Geen enorme oogst, soms een beetje zuur. Om te verwerken lekkerder dan zo te eten.

En dan kan het grote heksen beginnen en trek ik mij een weekendje terug om brouwsels te maken. Daarbij haal ik laatste restjes oogst uit de tuin. Een paar handjes bramen, de bramen die in de likeur hebben gezeten, een paar takjes munt enzovoort.

En dan is aan het eind van het weekend mijn tafel tjokvol! Potjes groot en klein voorzien van etiketten, met wat erin zit en waar het vandaan komt.

Oogst2020 7741 1Oogst2020 7760 1

Oogst2020 7764 1Oogst2020 7769 1

 

 

MarjonPanorama 10

4littledreams

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met Marjon van Maren (onze overbuurvrouw) van 4littledreams spreek ik af dat zij (een groot deel) van de jams verkoopt. Klik door op het logo van haar winkel en vind de gegevens over locatie en bereikbaarheid. Vanaf deze week staan de potjes ook bij haar in de winkel.

Zo kunnen jullie ook meegenieten van de oogst van Paradijsvogelbosje.

Laat jij je betoveren? Ik hoor graag wat jullie ervan vinden!

 

 

 

 

potjes marjon1

 

 

potjes marjon2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

primi sui motori con e-max.it