En dan hebben we oogst en hele mooie oogst!

Oogst2020 7752 1

Bijgaande kweepeer is echt moeders mooiste! Kweeperen zijn tamelijk ouderwets fruit. Zo van de boom eigenlijk niet te eten. Maar gekookt.... super lekker. Het leuke van dit soort vruchten is dat we vaak niet meer weten hoe we ze moeten gebruiken en dan is het internet een goede leermeester.

Dus deze keer maak ik (naast kweeperen likeur...mmmm) membrillo: kweepeerpastei. De kweepeer aangelengd met suiker wordt schier eindeloos ingekookt. Je staat een paar uur te roeren.... jaja het brandt snel aan! Weer een echte heksenactie!

En hij is pas goed als ie zo stijf is geworden dat de pastei ook echt als pastei gestort kan worden.

4littledreamsHet is een gerecht uit de spaanse keuken en super lekker bij een pittige (schapen) kaas. Gewoon een blokje/schijfje zoet op de pittige kaas.

Ik heb zo'n voorraad dat Marjon mijn Membrillo verkoopt. Kom je ook proeven? Klik op het logo van 4 little dreams en vind informatie over de winkel!

20201023 membrillo

2020 mispels08 1En dan komen we verder in het seizoen. November treedt in en de oogst gaat door! Nu zijn de mispels aan de beurt!  We hebben een geënte in de moestuin staan die grote mispels geeft (zo'n  3 a 4 cm) en een aantal wilde die leuke kleintjes geven. We oogsten ze allemaal. We hebben gelukkig een kleine nachtvorst gehad. Dan worden de mispels zoeter. Nu hoeven ze niet in de vriezer. (want dat doe je als je geen nachtvorst krijgt.... gewoon simuleren. ) Ik laat ze een paar dagen liggen zodat ze lekker zacht worden... Zo rot als een mispel... Het betekent eigenlijk vooral zacht. Want rot is echt anders.

Aan de vorm van de vrucht kun je goed zien dat het familie is van de roos. Ik vind ze zelf best op grote rozenbottels lijken. 2020 mispels02 1

Als je ze zo uit de hand eet zijn ze zoet, melig en een beetje fris zuur. Je eet ze door de aanhechting van het stengeltje eraf te bijten en het vruchtvlees uit te zuigen. Zo blijven de grote pitten ook in het "zakje" achter en krijg je vooral het vruchtvlees in je mond. 

 2020 mispels15 1

Ik heb van de helft lekkere mispelmoes gemaakt. (ook lekker bij kaas ) en de andere helft zijn op sterk water (wodka) gezet.... Die van vorig jaar was zo lekker!  De mispellikeur is voor eigen gebruik. De mispelmoes kun je ook bij Marjon kopen! Eet smakelijk.

 

 

primi sui motori con e-max.it