SneeuwPanorama 1Fantastisch natuurlijk die sneeuw. Maar als die sneeuw op de zonnepanelen blijft liggen, dan wek je geen stroom op. En zeker als het zonnetje doorbreekt dan wil je in de winter wel profiteren van die energie. Ons dak was niet helemaal bedekt, maar zeker voor de helft wel. Wij hebben zonnepanelen die in twee serie-geschakelde lussen de stroom opwekken en doorgeven aan de omvormer. Dat betekent dat als er ergens in de lus een paneel geen stroom levert, dat de hele lus dienst weigert.

Sneeuw 8617 2Tijd voor een list. We hebben een telescoop steel, die we doorgaans gebruiken om (heel zelden hoor!) de ramen te wassen. Nu kunnen we daar een wisser op monteren. Daarmee kunnen we zo'n drie meter verder reiken dan mijn hand. Dan kan ik met een sprongetje bijna bovenaan het dak komen. Een behoorlijke sneeuwlawine komt dan naar beneden zeilen, dus het heeft zin om even terug te springen. Voor de nok moet ik op een keukentrap gaan staan. Dus ja, ik heb ook nog een sneeuwdouche gehad, want terugstappen is er dan niet bij.

Sneeuw 8619ZonnepanelenSchoonmakenHet resultaat mag er zijn. 's Ochtends voor het schoonmaken bleef de omvormer staan onder de kilowatt. En daarna schoot de stroomopbrengst door tot bijna 5 kilowatt. Zo hebben we de afgelopen twee dagen toch enkele tientallen kilowatts meer opgewekt. Kunnen we goed gebruiken omdat we in de winter toch meer stroom gebruiken.

primi sui motori con e-max.it