ExcursieAeres 9501

Afgelopen dinsdag ontvingen we een groep studenten van het Aeres MBO toegepaste biologie op onze kavel.

Voor de studenten was het een week na de afronding van stages en voordat het onderwijs weer opstart. Mede door Corona is er voor de studenten weinig gelegenheid voor praktijklessen.

Samen met onze stagiare Katja heb ik een excursie voorbereid.

ExcursieAeres 9503 2Er is een bescheiden groep van vijf studenten plus Katja, die voor deze excursie als stagiaire terugkomt. Docent Kim is er bij de start van de dag om de studenten ook welkom te heten. Gelukkig is het fantastisch zonnig weer. Dan draag ik een hoed, en dat was zo populair, dat er verschillende hoeden uit onze bescheiden verzameling zijn opgezet.ExcursieAeres 9508

We beginnen met een rondleiding waarbij we de principes van voedselbos in Oosterwold toelichten. Daarbij gaan we in op de verschillende functies van voedselbos, zoals inrichting van publieke ruimte, creëren van luwte en privacy.

En we bespreken de ontwikkeling van onze kavel, van een kale akker tot een jong voedselbos wat het nu aan het worden is. Ook de verbinding met omliggende tuinen en de bosstrook komt naar voren: wat maakt een Oosterwoldse kavel nu tot een volwaardig ecosysteem?ExcursieAeres 9504

Na de rondleiding kunnen de studenten zelf aan de slag: verschillende soorten planten tellen. Daarvoor hebben we een duidelijk formuliertje opgesteld met instructie en een tabel om in te vullen. Het biedt de studenten gelegenheid om met aandacht naar de verschillen tussen planten te beoordelen, en ondertussen ook hun plantenkennis wat op de proef te stellen. Maar het tellen van soorten is belangrijker dan het benoemen, zodat alle studenten met een bruikbare totaaltelling de opdracht afronden. Ze komen uit op zo'n 30 soorten op een gebied van zo'n 5 m2. Dat geeft een idee van de biodiversiteit. Katja begeleidt de studenten, en maakt ook leuke foto's om verslag te doen.

 

Als derde onderdeel hebben we een kruidenproeverij voorbereid. Voor ons voedselbos is het een belangrijke toevoeging, dat er niet alleen fruit- en notenbomen staan, en een moestuin voor groente, maar dat we ook inheemse kruiden laten groeien die eetbaar zijn. Deze proeverij slaat heel goed aan bij de studenten.

ExcursieAeres 9511 2We zoeken de planten in de tuin, en we proeven blaadjes. Omdat iedereen zelf een blaadje kan plukken, kunnen we zelfs deze proeverij Coronaproof uitvoeren. Ik vind het zelf ook heel leuk om te doen, nu in het voorjaar de kruiden zulke mooie verse blaadjes hebben. En opnieuw valt mij op, dat je met deze inheemse kruiden smaken proeft die je nergens mee kunt vergelijken. Wat een heerlijke toevoeging ook wanneer je een salade samenstelt.

ExcursieAeres 9514Zo hebben we radijsblad geproefd, bieslook, wilde marjolein, citroenmelisse, zevenblad, daslook, look-zonder-look, munt, barbarakruid, veldzuring, kleine veldkers, zwartmoeskervel.

ExcursieAeres 9526Tot slot hebben we nog een paar vragen voor de studenten: Wat vertellen zij hun klasgenoten, wat er leuk is aan het Paradijsvogelbosje? Het is vooral de biodiversiteit en praktisch met inheemse planten werken dat aanspreekt.

ExcursieAeres 9524En wat zou je later kunnen doen in Oosterwold, als je afgestudeerd bent als bioloog of ecoloog? Daarbij komen verschillende ideeën naar voren: ontwerpen, onderzoeken, inrichten en beheer van tuinen, plannen voor biodiversiteit en versterken van het ecosysteem.

Wat is het leuk om na zo'n lange periode Corona weer een groep te ontvangen en een excursie met enthousiaste studenten te doen! Hopelijk biedt de zomer meer gelegenheden als deze. Bedankt ook Katja: een mooi einde van de stage.

primi sui motori con e-max.it