Poort 9955

Op de hoek van onze kavel met de Frederik van Eedenweg heten we sinds jaren bezoekers welkom met een informatiebord en het begin van het Hazelaarpad, waar bordjes de weg wijzen. De afgelopen jaren hadden we van wilgenstaken een poort geïmproviseerd, waar nu ook een kamperfoelie gaat groeien. Maar de wilgenstaken waren ingestort, dus het was niet meer een royale entree.

DSC 9941uitsnedeIk heb al maanden in mijn hoofd gelopen met een wens om een nieuwe poort te maken. Maar wat voor ontwerp dan? Uiteindelijk heb ik een schets gemaakt die geïnspireerd is op een ruitvormig klimrek voor klimplanten. Maar zoals altijd kan ik mij niet aan een herhaling van een bestaand idee houden, dus heb ik een paar variaties ingebouwd. De hoek van de ruiten wordt in de hoogte groter. Dat had ik wel zo'n beetje berekend, maar uiteindelijk ga ik dat toch meer proefondervindelijk in het veld bouwen.

Ik wilde de poort graag maken van douglas hout, omdat we dat overal Poort 9942gebruikt hebben. Ik vond de beste maat door 32 mm steigerplanken te kopen en met een zaagtafel in drie gelijke delen van 6,3 cm te zagen. Poort 9956Daarna schuur ik de latten met de haakse slijper en zet ik ze in de lijnolie. Dat is dan weer de geur der herkenning, omdat we in het verleden maanden lang latten hebben ingeolied.

Ik ben begonnen met vier paalvoeten en vier korte paaltjes die de Poort 9967basis vormen. Daarop komen aan weerszijden vier balken. Zo bouwen wePoortanimatie1 telkens twee latten extra omhoog.

Terwijl de constructie hoger wordt, heb ik een trapje nodig om er bij te kunnen. Ook kom ik handen te kort, dus hang ik de boor en schroeftol in het rek terwijl ik jongleer met de latten en schroeven. Helaas heb ik wel drie bitjes geofferd, want die vallen uit de boor, onvindbaar in het struweel. Een belangrijke toets is of de beide helften wel op dezelfde hoogte uitkomen. Poortanimation3Daarvoor heb ik een waterpas bij de hand.

Poort 0014In het begin ging de constructie nog een beetje scharen, omdat de latten de pootjes in de grond een beetje uit elkaar duwen. Dat heb ik opgelost met vier driehoeksconstructies onderin.

Poort 0036Na het bouwen tot de definitieve hoogte, moeten we de verbinding maken. Daarbij is het idee gekomen om de beide delen van de poort schuin te maken, zodat ie naar boven toe enigszins toeloopt. De schuinheid moet ik in de praktijk uitproberen.

Poort 0103

 

De verbinding maak ik met één dwarse balk en vier diagonalen, die vier stabiele driehoeken maken om het geheel (hopelijk) voldoende stabiliteit te geven.

Poort 0106Tenslotte zaag ik bovenin nog de Poort 0102balkjes af die te veel uitsteken, zodat het meer een poort met een punt wordt. Daarna kan de kamperfoelie weer aan het rek verbonden worden, en is de nieuwe Poort voor het Paradijsvogelbosje gereed.

Maar..... als ik er zo naar kijk: is dit niet 'een  bouwwerk niet zijnde een gebouw'? En hij staat niet op m'n roodkavel. En misschien is het wel een belemmering voor de doorwaadbare zone? Hmm, wie belt de BOA?Poort 0110

primi sui motori con e-max.it