Zonwering 0705Het grootste deel van het jaar, en zeker in de winter vinden wij het een voorrecht om te wonen in een ruimte met heel veel glas en licht. Met een beetje zon hebben we dan ook gratis verwarming. Maar in de zomer kan het soms iets teveel van het goede zijn, ondanks dat het overstek van het dak op het zuiden aardig wat zon tegenhoudt. Maar als de temperatuur oploopt tot dertig graden en meer, met een stekend zonnetje, en meer dan 16 uur per dag zon, dan is zonwering in onze woning wenselijk. En in het ontwerp van de woning hebben we daarin niet voorzien. 

Zonwering 133135Vorige jaren hebben we ons al wel beholpen met twee driehoekige zonweringsdoeken die we buiten aan de nok van het dak hangen, wat onze woning ook een beetje het aanzien geeft van een schip met bollende zeilen. Maar een nadeel is dat deze doeken niet bestand zijn tegen een flink windje. We hebben ze dan ook al een paar keer moeten repareren omdat draden of zelfs het hele doek scheurde. 

Zonwering 132905Daarom zochten we naar aanvullende zonwering, die we binnen kunnen aanbrengen zodat we onafhankelijk zijn van de wind. Daarvoor hebben we een reflecterende en zonwerende stof gevonden, waarvan we zo'n twintig meter hebben gekocht. Als eerste heeft Marie-José daarvan een lap genaaid, die we gebruiken aan de zuidgevel. Als het mooi weer is, hangen we die het liefst aan de buitenkant met sterke magneten op de goot van Cortenstaal. Maar het kan uiteraard ook binnen, als we de lap tussen de grote cactussen door weten de manoeuvreren.

Zonwering 0230De meeste zon en warmte komt in de Tuinkamer binnen via de westgevel, omdat daar veel glas is, en vooral, omdat in de zomer de zon daalt, en verder de Tuinkamer in schijnt. De blauwe driehoeksdoeken buiten helpen wel iets, maar nu maken we extra zonwering aan de binnenkant.

Zonwering 0231Zoals bijna alles in ons huis zijn de raampartijen ook schuin, dus het vraagt wel passen en meten. We bevestigen de lap met klittenband aan het kozijn, en kunnen de pasvorm dan aanpassen. Zo hebben we eerst de kleinere lap gemaakt aan de linkerkant van de westgevel, van binnenuit gezien. En daarna komt de grotere rechterkant. Dat is een lap van ruim acht meter lang. Als we die uitleggen in de Tuinkamer past het maar net. 

Zonwering 0232Gelukkig heeft Marie-José dit jaar een nieuwe Naaimachine, die zich met weinig moeite noch storingen door die meters stof heen werkt. Uiteraard moeten we vaak passen, en daarvoor mag ik apenkooien op de ladder, en met één been op de staalconstructie om klittenband te bevestigen, en de lap op te hangen. Als de grote lap ook passend is gemaakt en opgehangen, hebben we een serieuze zonwering!

Zonwering 0241Er zullen vast momenten in de zomer zijn, dat we verlangen naar uitzicht op de lucht boven de bosrand, maar in de warme maanden is de temperatuur in de Tuinkamer leidend. En als het mooi weer is leven we toch buiten.Zonwering 0242

ZonweringPanorama1

ZonweringPanorama2

primi sui motori con e-max.it