AEDcursusOverzichtSinds een maand hebben we een AED voor hartreanimatie in de wijk. Een mooi initiatief opgestart door Marjon. Een groot deel van de bewoners hebben bijgedragen, en zo konden we een AED aanschaffen en ophangen bij het winkeltje van Marjon.

AEDcursus2682Maar een AED alleen is niet genoeg. Het is ook belangrijk dat omwonenden kunnen reanimeren. Daarom hebben we de afgelopen twee weken vier keer een reanimatiecursus gehouden, en hebben 23 bewoners deze cursus gevolgd. Marjon heeft de AEDcursus2776inschrijvingen geregeld, en wij hebben de cursus gefaciliteerd in de Tuinkamer met onze mooie beamer erbij.

De cursus wordt gegeven door Johan Neuts, onze buurman van de John Lockeweg, die gecertificeerd trainer is van EHBO- en reanimatiecursussen volgens de internationale Emergency First Respons methodiek. Hij komt met veel materiaal, zoals een oefenpop, oefenbaby, trainings-AED en beschermingsmaterialen. En een zorgvuldige presentatie.

De training gaat niet alleen over de AED maar in bredere zin over hulpverlening bij hartstilstand, inclusief reanimatie. Ook oefenen we door het ensceneren van een noodsituatie, waarbij de deelnemers verschillende rollen aannemen, van eerste hulpverlener, helper, AED-bediening en observator. Johan zelf speelt de 112-lijn.

AEDcursusAnimerenJohan bespreekt telkens de observaties, en zo AEDcursus2790leren we door het oefenen en verbeteren. Best inspannend overigens om tien minuten reanimatie te geven. Gelukkig kan het in ontspannen sfeer met koffie en thee, en niet in een echte crisis-situatie.

Het geeft wel het gevoel dat we enigszins zijn voorbereid mocht het ooit nodig zijn om te reanimeren. Laten we hopen dat het niet hoeft, maar voorbereid AEDcursusSimulatiezijn is goed. In ieder geval hebben we allemaal al een hulpmiddel bij ons: de 'Kiss of Life', een plastic lap met een ademdoekje, als bescherming bij het mond-op-mond beademen; past aan je sleutelbos.

Toen afgelopen week een AEDcursusHelicopterambulance-helicopter laag over de wijk cirkelde, hield ik m'n hart vast, maar het leek toch een oefenvlucht. Gelukkig maar.

Dank Marjon voor het organiseren en Johan voor de fantastische trainingen.

Ik mocht een van de avonden meedoen, en op de laatste avond met toestemming van de aanwezigen een aantal foto's maken, waarvoor dank.

primi sui motori con e-max.it