Bloembakken 3131Een paar weken geleden hebben we tijdens NL-Doet al met de buurt de basis gelegd voor de bloembakken die we op de weg gebruiken als snelheidsremmende maatregel. Dat kan je teruglezen in Deze Blog. Toen hebben we de binnenbakken gemaakt van gerecycled betonplex. Bloembakken 3115Zaterdagmiddag zijn we weer aan de slag gegaan om de buitenkant te maken. Daarvoor heeft Rob een mooi ontwerp gemaakt, waarin hij al zijn kunde als meubelmaker heeft gelegd. Ook heeft hij alles goed voorbereid, zodat al het douglashout gezaagd en al gereed lag om te monteren. Zelfs hulpmallen om de gaatjes op de juiste plek te boren.

Bloembakken 3116Zo konden we aan de slag met een flinke groep buren in de achtertuin van Rob en Tessa. Mooi om te zien dat er vanzelf een soort productielijn ontstaat van duo's die samen een deel van het het werk oppakken. Staanders monteren, zijplanken vasttacken, bovenranden Bloembakken 3118bevestigen, en vervolgens op z'n kop de hardhouten staanders vastmaken.

Als de montage van de bak gereed is, zetten we deze in de gekookte lijnolie, waarvan we zo'n vier liter Bloembakken 3121hebben verwerkt met een viscose sponsje op het ruwe hout. En als kers op de taart monteren we reflectoren aan twee zijkanten op de bak. Grappig is dat het idee pas laat is ontstaan om de bakken in de lengterichting langs de weg te zetten. Dat heeft als voordeel dat ze helemaal op de betonklinkers staan, en niet op de grastegels, die nog moeten worden ingezaaid. Daar moest wel Bloembakken 3120een besluit over genomen worden, zodat we de BloembakkenPanorama 2reflectoren aan de goede zijde monteren. Rood en wit, zoals het hoort, en opdat auto's hopelijk niet per ongeluk tegen de bakken zullen oprijden.

En vervolgens moeten de bakken uiteraard nog een plek krijgen en gevuld worden. We vragen op de ALV wie er een bloembak wil adopteren, wat vooral vraagt dat de bakken in droge tijden voldoende Bloembakken 3160uitswater krijgt. Aan het eind van de middag zetten we er één al vast op z'n plek. We hebben Alie van de Kruiderij Hof van Eeden gevraagd om de Bloembakken 3122samenstelling van het plantgoed in de bakken te coördineren. Bij Elias van het Bomencentrum hebben we een mooie deal gemaakt om drie struikjes per bak te kopen. Daarbij hebben we gelet op struiken die niet te groot worden en zich in een bloembak kunnen redden. Zoals lage conifeer, roos, sierkwee, kleine perenboom, Kruisbessen, kronkelhazelaar en een Bloembakken 3136Photinia. En Alie levert een assortiment kruiden, zodat er een mooie samenstelling in iedere bak komt. 

Bloembakken 3126We vullen de bak eerst met een laagje grind, en compost gemengd met wat zand. Dan maken we een keuze uit de struikjes en kruiden. Het vullen van de bakken wordt vanzelf ook een kinderfeestje. Anna en Bram helpen met grote inzet. Ze hebben wat hulp nodig om water te geven.

Zo is de eerste bak ritueel ingewijd. Nu nog een mooie plek vinden voor deBloembakken 3138 andere zeven. Het duurt nog een kleine maand voordat de weg helemaal klaar is, dus het gaat stapje voor stapje. De bakken zullen de weg zeker opfleuren, en hopelijk niet uitnodigen tot slalomrace.Bloembakken 3183

Bedankt Rob en Jan voor de voorbereiding en alle helpers. Uiteraard weer een mooie gelegenheid voor een fotoverslagje, met een mooie namiddagzon als cadeautje.

Bloembakken 3186

Bloembakken 3190

Bloembakken 3195

Bloembakken 3202

Bloembakken 3205

Bloembakken 3209

Bloembakken 3224uitsnede

Bloembakken 3229

Bloembakken 3219

Bloembakken 180716

Bloembakken 3231 2

primi sui motori con e-max.it