WalnotenAfgelopen week liep ik met onze stagiair Ruben en promovendus Anna een ronde over de kavel. Toen we bij onze rij notenbomen kwamen, zagen we een man met een stok in de weer om noten uit de bomen te slaan. En hij had een hele Action Big Shopper vol geplukt en geraapt uit onze bomenrij. Ik heb de man aangesproken wat hij kwam doen, en dat dit bomen zijn op privé terrein en dat je in Oosterwold niet zomaar mag plukken. 

In gebrekkig Nederlands sprak hij dat hij niet wist dat het niet mocht. Dat is natuurlijk onzin. Als je niet weet of je bij iemand in de tuin noten mag rapen, dan ga je dat toch eerst vragen. En bovendien ga je dan niet met een telescoopstok op de takken slaan. Bladeren en halve takken lagen naast de bomen. Onrijpe noten in de groene bast in zijn tas. Ik was onthutst. Maar ik was ook helemaal niet voorbereid om als een politieagent of een instant BOA op te treden! 

Ik heb de tas gepakt, gevraagd of de man mee kwam, en heb een ruim deel van de tas omgekieperd in een emmer. Ik heb de man een derde laten houden. Achteraf ben ik daarover helemaal niet tevreden. Het is nog te veel een beloning voor iemand die gewoon iemand anders z'n stadslandbouw oogst loop te stelen.

In de wereld van de wildplukkers geldt de ongeschreven regel, dat je een paar handjes mag meenemen voor privé gebruik. Daar leek dit natuurlijk niet op. Het was wel 15 kilo! En ik weet niet of deze heer niet al eerder is langsgeweest. Want hoe weet hij (woont vast niet in Oosterwold) dat hier notenbomen zijn, en komt hij met een stok speciaal naar deze plek om onze noten weg te halen?

De meneer vertrok met de resterende noten. Omdat ik het toch niet helemaal vertrouwde, liep ik een kwartier later opnieuw naar de noten, en daar stond dezelfde meneer nog. Hij klaagde dat hij de haak die op de telescoopstok zat niet terug kon vinden, want die hing ergens in de boom! Ik heb hem opgedragen weg te gaan. 

Enerzijds ben ik onthutst dat dit gebeurt in schaamteloosheid. Anderzijds voel ik mij ook een botterik dat ik zo moet optreden. Hoe kunnen we hier iets aan doen? Het is toch al onmogelijk om in Oosterwold rendabel stadslandbouw uit te voeren. Maar als enkelingen vervolgens je halve oogst weghalen, dan heeft het hele Stadslandbouw idee toch geen zin?

Ik heb niet het idee dat het plaatsen van bordjes met huisregels helpen. Mensen die beleefd zijn, plukken uit zichzelf niet (behalve een enkele braam tijdens het wandelen, wat ik ze gun). En mensen die op zoek zijn om illegaal te plukken trekken zich ook niets aan van bordjes.

Ik ben reuzeblij dat we na acht groeiseizoenen eindelijk wat noten beginnen te oogsten. Maar dan doemt dit probleem op. Goed om ook van andere mensen te horen welke ervaringen jullie hebben, en of er al suggesties of oplossingen zijn bedacht om hieraan wat te doen.

 

primi sui motori con e-max.it