07 Boomplantaktie52 8e6b5760Afgelopen vrijdag was het weer zover: voor de negende keer organiseren we de Boomplantaktie Oosterwold in samenwerking met Stichting Heg en Landschap. Er hebben zich 124 Oosterwolders gemeld met een bestelling van in totaal bijna 26.000 stuks jonge bomen en struiken, rozen, bessenstruiken, klimplanten. Als je de bestellijst bekijkt realiseer ik mij ieder jaar hoe rijk het assortiment inheemse bomen en struiken is. 

06 Boomplantaktie56 192901cfWe bereiden deze uitleverdag voor, door alle bestellingen uit te printen en in hoesjes te stoppen, zodat ze hopelijk de regen overleven. En we hebben 1000 labels geschreven om alle soorten van naam te kunnen voorzien. Het weerbericht voorspelde een onstuimige dag, en we hebben dan ook het hele spectrum van regen en wind, maar ook een paar momenten met een lekker zonnetje.

Voor veel bestellers was het niet de eerste keer, en eerder een aanvulling op de inrichting van de tuin. Toch waren er nog een flink aantal grote bestellingen van meer dan 400 stuks en soms tot 32 verschillende soorten. Van tevoren hebben we met Lex Roeleveld van Heg en Landschap overlegd, en een maximum gesteld van 25 duizend stuks. Daar zijn we dus een beetje overheen gegaan, maar de gedachte was ook dat we deze bestelling in één dag zouden kunnen leveren. Dat is een uitdaging, en dat wisten we van tevoren. 

BoomplantAktie9438

Daarom was de vrachtwagen ook om 7 uur 's ochtends besteld. In alle vroegte heb ik een bouwlamp geïnstalleerd. Iets later dan gepland konden we beginnen met BoomplantAktie944009 Boomplantaktie54 d5eeacd4het uitladen van de pallets. Het was zo voorbereid dat de soorten met grote aantallen op onze parkeerplaats konden blijven. Toch moest er nog veel worden gesjouwd. En uiteraard kunnen we dat niet alleen, en daarom zijn we weer enorm blij met de vrijwilligers die helpen met sorteren, sjouwen, en het rapen van bestellingen. En natuurlijk zijn we ook heel blij met de gezelligheid die dat met zich meebrengt. Want het blijft een feest om met elkaar zoveel prachtig plantgoed te verdelen. Alle klanten komen ook in de verwachting om met dit plantgoed hun tuin een stuk mooier te maken. Velen blijven ook even meehelpen, of drinken een koffie of een kop soep met een broodje en koek. Zilla helpt ook dit jaar weer met de catering, en heeft fantastische soep en muffins en broodjes gemaakt. Niet te onderschatten hoe belangrijk het is, als je de hele dag hard werkt, om dan even bij te tanken met een koffie, soep, broodje.

05 Boomplantaktie55 fbf20c8cHet is een lange dag, en wij, Marie-José en Marien worden geleefd door wat zich ieder moment aandient. Marie-José houdt de bestelling bij, en helpt mensen met een kleine bestelling om zelf het plantgoed te rapen. Marien controleert alle grotere bestellingen, omdat het niet altijd goed gaat. Als je het niet gewend bent, lijken veel soorten op elkaar. Ook was het lastig dit keer, dat een aantal soorten in bundels van 10 ingebonden waren, terwijl ze per 25 stuks verkocht zijn. Dus moet je telkens bundels losmaken en delen. Dat geldt nog meer voor de rozen en bessenstruiken die allemaal geteld moeten worden.

BoomplantAktie9444Als het in de loop van de ochtend druk wordt lijkt het wel een Poolse Landdag. En toch gaat het best snel en gestroomlijnd. We hebben ook in de loop van de jaren geleerd om niet overal van in paniek te raken. Het vraagt improvisatie. Zo blijkt 's ochtends pas dat er te weinig Linde en geen Lariks en Walnoot is geleverd. Daarom moeten tientallen bestellingen worden aangepast. Wellicht worden de ontbrekende soorten nog nageleverd, maar dat zullen we niet weten voor januari. 

01 Boomplantaktie54 368f9cf1Een paar mensen hebben vergeten hun bestelling op te halen, en die bellen we vrijdagavond. De laatste bestellingen worden zaterdagochtend opgehaald. Dan blijft er nog wat plantgoed over, dat we via Marktplaats Oosterwold aanbieden, en uiteindelijk zijn we zondagochtend verlost van (bijna) al het plantgoed.

BoomplantAktie9448Dat is voor ons toch ook weer een opluchting. Dan volgt nog de administratieve afhandeling, want hoewel iedereen betaald heeft, moeten we veel mensen iets terug betalen omdat plantgoed niet geleverd is. Dat doen we met z'n tweeën: de ene ingelogd in de BankApp, en de ander typend in het Excel verzamelbestand. Langzamerhand zijn we een efficiënt team geworden.

BoomplantAktie9446Als we de bestellingen van alle negen jaar bij elkaar optellen, dan hebben we dit jaar de grens van 200.000 stuks plantgoed gepasseerd. zo'n 210.000. Dat is een bijna onvoorstelbaar aantal, wat ook aangeeft hoe groot Oosterwold is, en hoeveel groen, hagen, bomen, hoeveel tuinen hun start hebben gemaakt met dit plantgoed van Heg en Landschap. Daarvoor zijn we Lex Roeleveld ook zeer dankbaar. Hij heeft zelfs nog tijd gemaakt om vrijdagmiddag zelf ook een paar uur mee te helpen. 

Veel mensen hebben geholpen. Graag noemen we onze grote hulp: Eduard, Zilla, Vincent, Anna, Gwen, Danielle, Richard, Annemarie, Wilma, Paula, Joep, René, en Lex. Dank voor de hulp en de gezelligheid.

En nu kan half Oosterwold weer fanatiek gaan planten. Het wordt steeds groener in Oosterwold!MarieJoseBoomPlantAktie.gifBoomplantAktie9449

 

PanoramaBoomplantaktie1

primi sui motori con e-max.it